Nyheter

133 elever började på Fenix

Nyheter Fenix är populärt. 65%  av niorna går idag på Fenix Kunskapscentrum. I Vaggeryd återfinns även sex elever från Jönköpings kommun.

Fler och fler söker sig till Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd. I augusti började 133 elever årskurs 1 och det motsvarar 65% av kommunens nior.

80 elever är inte behöriga och blir inskrivna på individuella program samt att sex elever från Jönköpings kommun började på Fenix.

– Anledningen att vi har elever från Jönköping är att vi har haft mässa i stan samtidigt som Fenix är intressant då vi har plats. Eleverna kanske sökt program i hemmakommunen, men för att vara säkra på att komma in på deras förstaval har de valt Vaggeryd, säger Martin Alkemark, rektor för Fenix i Vaggeryd.

100% antagningar på Fenix av sökande har gjorts i barn- och fritidsprogrammet, handel- och administration, hantverksprogrammet (trä) och individuella programmen. Kommunens 46 ungdomar som sökt utanför kommunen har gjort det på bygg- och anläggning, fordon hantverk (frisör), naturbruk, restaurang, VVS och fastighetsprogrammet samt estetiska programmen.

Dock har enbart 36% av kommunens nior valt Fenix samhällsvetenskapliga program. det handlar om 5 elever av 14. Övriga har valt andra skolor.

– Sedan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet delades så har siffrorna för samhällsprogrammet minskat. Det beror delvis på att de som tidigare gick samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning nu går ekonomiprogrammet. Det är också så att den tidigare populära Medieinriktningen nästan helt försvunnit. Vi har också haft svårare att locka elever till samhällsinriktningen på samma sätt som tidigare. Den inriktningen som är populärast nu är beteendevetenskap. Vi har börjat analysera varför siffrorna gått ned på vårt samhällsprogram. En tidig analys är att vi kanske måste profilera oss på något specifikt istället för att erbjuda alla inriktningar, förklarar Martin. 

–  Att 65% av sökande antas till Fenix är en bra siffra. Fenix har bara varit lika populärt två år (2012 och 2015) tidigare under mina nio år som rektor på Fenix, avslutar en nöjd rektor.  

Rektor Martin Alkemark innan han släpper ut årets studenter. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *