Nyheter

15 miljoner för att återställa Fenix 2

Nyheter En del kallar Fenix 2 för ”sorgebarn”. Nu rivs de fem år gamla golven upp igen och flera miljoner läggs på en restaurering av lokalerna. – Vem som helst kan begripa att det här inte skulle fungera, säger Thomas Axelsson (KD).

Fenix 2 fick utrymmas för snart ett år sedan. Foto; Martina Ojala

Vid kommunstyrelsens sammanträde fanns ett extraärende: Fenix 2. Byggnaden har funnits på plats i tio år och renoveringar av bland annat golv gjordes 2017 för en miljon kronor. På grund av fuktskador stängde Fenix 2 under våren förra året. 

Gert Jonsson (M) berättar mer:
– Vi byggde Fenix 2 och det har varit en fastighet som inte har levt upp till kraven då den inte håller tätt. Det eskalerade för ett år sedan och nu har det pågått en långvarig undersökning av byggnaden. Det är ett flertal entreprenörer inblandade och inte som det brukar, en huvudentreprenör. Nu har vi diskuterat det här och tror att vi har en lösning gällande fastigheten. 

– Kommunstyrelsen förstärker tekniska nämndens kassa och nämnden hanterar renoveringen. Vi rättar inte bara till det som är akut, utan gör vissa tillägg i beställningen. Bland annat golvet. Det är inte byggfel, utan beställaren som gjort fel. Vi har tagit beslut på en tilläggsbudget på 7,8 miljoner kronor så totalt finns nu 15 miljoner för restaurering. Fenix 2 har stått tom länge och vi behöver komma igång med renoveringen, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

Kenth Williamsson (S) oppositionsråd menar det blir en del kostnader, även om det handlar om förbättringar.

– Det är tråkigt, men vi vill komma igång med lokalerna så fort som möjligt. Det är synd att man har hamnat i ett akut läge fastän byggnaden har renoverats i omgångar sedan den byggdes. 

2017 beslutades om nya golv för i runda slängar en miljon kronor. Då innehöll att ta bort de gamla mattorna, slipa golven och lägga nya mattor. Nu rivs golven upp igen. 

– Det har gjorts lösningar under resans gång. När vi lagt golvet visade det sig att det inte heller fungerade då det saknas ventilation under golvmattorna. Det här skulle givetvis kontrollerats tidigare, men då var rekommendationen att åtgärden med nya golv var fullgod. Beslutet då gjordes med expertråd, säger Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD);
– Vi brinner verkligen för Fenix 2 och att det här ska bli en kulturarena. Vi står som beställare av golvet. Då är det vi, och inte underleverantörerna, som är ansvariga. Så fungerar byggjuridiken. Att lägga matta direkt på betongplatta kan väl vem som helst begripa att det inte skulle fungera. Av 15 miljoner kronor som nu är tillagt till Fenix 2 ligger 7-8 miljoner kronor i golvrenoveringen.

Kenth Williamsson (S);
– Det blir stora kostnader för att rätta till gamla problem. Hoppas man gör det ordentligt denna gången så vi kan lägga det här bakom oss. När man tappar kontrollen över status så drabbar det här Fenixeleverna och lärarna på Fenix. 

Tio års garanti på en komplex byggnad hann rinna ut… och ned i byggnaden vilket från början orsakat bekymren. 

– Byggnaden är väldigt komplex och det gäller främst var vattnet ska ta vägen från taket. Det är en stor yta och allt slutar inåt. I dagens läge är det inte okej att bygga så, men när det byggdes var det det…. Vattnet måste ta vägen någonstans, avrundar Gert Jonsson (M). 

Totalt 15 miljoner kronor går nu till renovering av Fenix 2.

Fotnot: Annelie Borgström (S) deltog inte i beslutet och Magnus Thelin (L) gjorde en protokollsanteckning angående pågående uppgörelse med leverantörer.

Taggar

Dela


Läs mer

Förvaltningschefer återinvigde Fenix 2

16 reaktioner på 15 miljoner för att återställa Fenix 2

Hur många gånger måste våra styrande politiker bevisa sin okunnighet och tillkortakommande i snart sagt vilket ärende, upphandling eller projekt de är med och fattar beslut. För min del räcker det mer än väl det som presenterats till dags dato. Man börjar misstänka att det föreligger både mutor och nepotism involverat. 15 miljoner för att få en garantiåtgärd utförd är lite väl magstarkt. Visst juristerna har friat byggaren men det beror på att politikerna inte fick tummen ur i tid. Skall bli intressant att se vad denna nätta summa slutar på, tippar på 50 – 100 procent upp.

Håller med ovanstående.
I tillägg är det faktafel i texten då Fenix 2 fick stängas och spärras av efter skyddstopp maj 2020.
Det är alltså snarare snart 2 år sedan än 1 år sedan..

Att arrangera ett allmänt möte låter absolut som en bra idé. Det blir annars mycket spekulationer om svågerpolitik och vem som bjuder våra politiker på kaka till kaffet för att få lägga vantarna på byggkontrakt. Det ser mycket illa ut.

Annars kunde kanske lite mer grävande journalistik med en djupdykning i ansvarsfrågan kring alla nybyggen, ombyggnationer och undermåligt underhåll av kommunala fastigheter vara av intresse för allmänheten. Det är ju trots allt valår.

Nästa gång det byggs i vår kommun vill jag inte se tak med konstiga utformningar, som gjort för fuktskador. Så går det när design går före funktion.

Taket lutar inåt – vattnet måste ta vägen någonstans. Som jag ser det är det bara att bygga ett nytt tak som lutar utåt från byggnaden.
Annars är det samma problem om några år.

Det här är det flataste jag hört hitintills.

Kunskap, vilja och känsla för rätt väg framåt är dygder som krävs på era stolar. Upphandlingar av den här typen får inte gå fel. Det får inte utförandet heller.

Finns inga ursäkter. Jag hoppas på politiker som tillgodoser mina barns behov av en felfri och oproblematisk skolmiljö.

Det är nu dags att kommunledningen arrangerar ett allmänt möte runt vad som hänt med Fenix 2, med info om byggfelen, försäkringsuppgörelsen, byggarens ansvar, kommunens ansvar och så vidare. Hela denna historia känns som väldigt komprometterande för kommunen och allmänheten har rätt att få ställa frågor och få svar. Många spekulationer kan också justeras i en öppen dialog med allmänheten

Det värsta är att ansvariga politiker går runt med näsan i vädret som att ingenting har hänt kan inte med ord beskriva hur jag och många med mig tänker.

Skillingaryd.nu kan redan förbereda nästa kommande artikel om Fenix2: 15 miljoner blev 30 miljoner för renoveringen av renoveringen. Besviken skattebetalare.

Det börjar bli vardag med dessa besked: Fenix, Hjotsjöskolan och nu läkarcentralen
Miljoner av skattebetalarnas pengar rinner till ingen nytta. I stället för att satsa på nytt så går pengar till akuta åtgärder.
Detta beror på dåliga upphandling för fastighetsunderhåll, och ingen uppföljning av detta
Och detta kan inte femklövern komma undan ifrån
Jan-Erik Aronsson
Gruppledare
Sverigedemokraterna

Hur är detta ens möjligt? Att ansvariga ens har mage att bolla med våra skattepengar på detta sätt är helt otroligt och oacceptabelt!
Hur kan det inte varit en garantifråga för byggföretaget? Att det dessutom redan tidigare gjorts renoveringar och plöjts in skattemedel i en ändå såpass ny byggnad gör det hela ännu mer otroligt. Ansvariga politiker vad tar ni egentligen ansvar för?

Mycket egendomlig beställnings och garantijuridik som används i den här kommunen. Ett ärende till i raden som visar vilka kompetensbrister som råder. Kan det vara så att byggföretaget skall skonas på bekostnad av skattebetalarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *