Nyheter

15 nya familjedaghemsplatser blir verklighet

Nyheter Till Skillingaryd har en huvudman ansökt om att få bedriva familjedaghem. Förvaltningen tycker att ett positivt besked för familjedaghem skulle innebära påtagliga följder för kommunens motsvarande verksamhet. Nämnden voterade och femklöverns förslag vann.

Arkivfoto från Åkers förskola

– Vi har fått ansökan från en privat utförare i Vänersborg som vill starta upp verksamhet i Skillingaryd. Prognos på 15 familjedaghemsplatser, vilket tidigare var kallat ”dagmammor”. De har gjort en bra och korrekt ansökan och de tycker att de har förutsättningar för att bedriva barnomsorg. Vi tog ställning politiskt. Prognosen på barnantalen i Skillingaryd kommer inte öka som vi ser det nu. Om vi nu inte ökar här så riskerar vi att stå med personal och lokaler. Femklövern tycker dock att det behövs alternativ barnomsorgen. Votering gjordes i nämnden och femklöverns förslag vann vilket innebär att vi är positiva till familjedaghemsplatserna etableras i Skillingaryd, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det var i februari månad som Vänersborgsföretaget ansökte  om att få bedriva pedagogisk omsorg i Vaggeryds kommun. Tidigare i juni avstod förvaltningen från att lämna ett beslutsförslag till nämnden då bedömning av påtaglig negativ konsekvens måste göras politiskt. 15 platser som Legolas planerar för i Skillingaryd anses betydande och motsvarar en hel förskoleavdelning. I tjänsteskrivelsen kan man läsa att utökningen sker just i Skillingaryd får en negativ ekonomisk påverkan för kommunen då det framöver inte finns behov av fler förskoleplatser än den utbyggnad som nämnden precis genomfört. Själva driften av verksamheten finansieras via elevpeng och jämnt fördelat över åldrarna 1 – 5 år blir det en årlig kostnad för kommunen på ungefär 1,6 miljoner kronor.

Vänersborgsföretaget fick under onsdagen igenom sin ansökan vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde.

Taggar

Dela


8 reaktioner på 15 nya familjedaghemsplatser blir verklighet

Nej Linus dom har inte gått i en fälla femklövern har gjort detta medveten.Dom har gjort så att det ska vara store kostnader för skattebetalarna i Vaggeryds kommun

Det hedrar dig Stig att (SD) likt (S) rösta emot. Du måste missförstå mig. Vad jag menar är att man inte får nöja sig med möjligheten att övervaka utvecklingen. Exempelvis är företaget inte moms-registrerat mm. Enligt mig måste beslutet i BUN rivas upp. Kommunen har ju för längesedan gått ifrån formen med dagmammor och då kan vi ju inte återinföra den bara för att ett privat företag ansöker om att bedriva formen ”pedagogisk omsorg” som står inför en avveckling i hela landet.

Bo Holst – vi stred för en granskning och röstade tillsammans med (S) om avslag, så vi gjorde nog vad vi kunde.
Siffrorna blev 6 – 5 i 5-klöverns favör, och både (S) och (SD) reserverade sig mot beslutet, men vad hjälper det.
Kolla med Marijo och dina andra kompisar innan du uttalar dig så kategoriskt om var (SD) stod i denna fråga.

Stig Svensson (SD)

Bra länk du hade i ditt inlägg Stig men din slutsats är märklig. Här har vi en statlig utredning som har två förslag. Stoppa och avveckla ”Pedagogisk omsorg” i såväl kommunal som privat regi samt tilläggsförslag att höj lagkraven om personal och verksamhet på de ställen denna typ av familjedaghem bedrivs intill de avvecklas.
I detta läge så beslutar femklövern driva igenom ett beslut om en verksamhet vi på förhand vet kommer att avvecklas. Att man dessutom inte granskar de företag som ansökt att få starta verksamheten med en ett årligt kommunal kostnad om 1,6 miljoner för 15 barn. Att (SD) har samma ideologiska syn som (KD) i frågan är inte märkligt men att man beslutar utan att en granskning av företaget har gjorts är för mig märklig och än märkligare om man innan beslutet viste om att familjedaghemsverksamhet i denna form skall avvecklas.

Den här typen av etableringar är vanlig i utanförskapsområden, bl.a i Vänersborg där detta företag är registrerat.
I en just klar utredning som lämnats till regeringen talar man om stora problem, speciellt med barnens språkutveckling, då barnen kommer till skolan utan en tillräcklig kunskap i svenska, men även i matematik.
Utredningen pekade på stora problem och lämnade som förslag att denna möjlighet till omsorg skulle etableringsstoppas, vilket för närvarande inte är möjligt enligt skollagen.
Se gärna https://youtu.be/U2grDuuw7K4 där utredningen överlämnas.

11:45 Börjar om omsorgen
15:30 Skrämmande om dåliga resultat
18:15 Förslag att stoppa etableringar

Vi får hoppas att de möjligheter till övervakning som trots allt finns kommer att utnyttjas till fullo.

Stig Svensson (SD)

Märkligt beslut av majoriteten. Jag har på nätet läst handlingarna och förstår att Lagolas Barnomsorg AB från Vänersborg sökt och fått beslut på att driva omsorg för 15 barn. De skall bedrivas genom att bolaget anställer dagmammor och dessa har barnen i sina egna hem. Denna typ av verksamhet har kommunen slutat med för många år sedan. Märkligt att förvaltningen inte gjort ett förslag till beslut och änn märkligare blir det att Femklövern i BUN trots detta driver efter votering genom ett beslut på de tunna bolagsunderlag som fanns. Bolaget som ansökt på en blankett som gäller för privata förskolor bildades 2019-02-16 och således har en mycket kort erfarenhetstid. Märkligt att man som ansvarig BUN-ordförande driver igenom beslutet enbart utav ideologiska skäl. Märkligt att man inte gjort en undersökning utav bolaget som på samma adress har ytterligare två bolag. Jag utgår ifrån att såväl BUN-chef som kommunens ekonomichef snarast agerar och i detalj tar reda på mer bakgrundsfakta och snarast agerar för att stoppa beslutet innan protokollet justerats.

Familjedaghem med 15 platser låter mycket. Verkar som att kommunen gått in i en fälla och ska låta en privat aktör tjäna pengar

Om det är så stora problem med daghemsplatser, varför tittar man inte innanför ramarna utan att anlita ett företag från Vänersborg. Tillfälliga lösningar kan skapas i bland annat i svenska kyrkornas församlingshem, i alla frikyrkor i kommunen, Grönelund, Bäckalyckan, VSOK med mera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *