20 år efter stormen: ”Landsbygdsnätet var helt utslaget”
Nyheter Anders Ericsson, entreprenadchef på Vaggeryds Energi, minns dagen för 20 år sedan som det var i går. – Blåsten blev värre och värre, jag åkte ”en sväng” till jobbet men kom inte hem på sju dygn….
Då 85 mil luftledning på landsbygden, nu fyra mil… det säger en del om arbetet att gräva ner ledningar efter stormen Gudrun. Anders Ericsson kommenterar:
– År 2020 var vi ”stormsäkrade”, vi har fortfarande luftledning kvar men vi klarar om vi skulle få liknande storm som Gudrun igen…
Vi drar oss tillbaka 20 år i tiden. Energibolaget fick information om att det skulle blåsa men inte i den dignitet som det skulle bli. Anders berättar:
– Minns att vår tidigare driftledare, Göran Svensson, nämnde att ”det blir inte som stormen 1969” men… under natten var alla utgående ledningar nere och det var strömlöst. Tätorterna Vaggeryd, Skillingaryd, Klevshult och Byarum hade ström. Däremot slogs landsbygdsnätet ut fullständigt under kvällen och totalt var 1 400 abonnenter strömlösa.
– Vi är alltid två som har jouren och första felet inkom från Snuddebo under lördagseftermiddagen, dit jourkillarna åkte. Arbetet fick avbrytas efter en stund då stormen blev värre. Jag var hemma, bodde på Södra Park vid den tiden, och tänkte att jag åker en sväng och kollar till. Det är ju så att det sitter i venerna det här så jag ville gärna hålla mig uppdaterad. Vid Preem och vägen till Byarum låg träd över vägen och då åkte jag raka vägen till kontoret. Jag var inte hemma på sju dygn. Men då hade alla fått tillbaka strömmen, om inte med hjälp av ledningar så med de reservkraftverk vi körde ut. En månad var samtliga ledningar lagade.
Anders åkte upp till Bäckalyckan och började titta på förödelsen, att börja nära och inte längst bort på linjen gällde. Mellan två elstolpar kallas det för ett spam och mellan två spam låg det 40 träd över. Då var det luftledning som gällde och det var bara mycket litet som var nedgrävt.
– Totalt var vi nog igång ett 30-tal personer, vi tog in allt vi hade, farmartjänst inkallades och vi hade markägare till vår hjälp också. Det ville till att ha knas på allt och att alla var borta från linjen innan man tryckte på strömmen. Det var ett mycket stort arbete och vi jobbade dygnet runt i skift, sov en stund på soffan här på kontoret och sedan ut igen och byta av. Det hade inte fungerat i dag med lagen om 11-timmars dygnsvila.
Hur prioriterar man abonnenter i en sådan här situation?
– Där det berör många. Sedan blir det så att det är enstaka hus som får vänta. Vi har mobila reservkraft som vi kör ut. Vi måste börja längst in och gå utåt på ledningarna, det är ingen idé att börja längst ut på linjen. Efter sju dygn hade alla våra abonnenter fått tillbaka strömmen och det tog en månad ytterligare för att göra allt klart. En grej som var lite bekymmer med var att få tag i material som behövdes, en del ledningar fick vi knyta ihop. Vi hade skördare till hjälp för att röja ledningsgator och ledningarna snärjde in sig i hjulen, ledningar fick vi på vissa ställen hänga upp i de träd som fortfarande stod upp för stolparna var av… vi ställde verkligen vår personal på prov men vi är ett sammansvetsat gäng och det märks vid sådana här situationer. Man gick inte upp i vikt de här dagarna kan jag lova.
Hur såg ert arbete ut därefter?
– Efter det har vi satsat otroligt och grävt ner det mesta. När Gudrun kom hade vi 85 mil luftledning. I dag har vi knappt fyra mil. Nu får vi åka på kabelvisning i stället för att laga ledningar i luften.
Ett av elverkets värst drabbade områden var Håkansbygget som ligger nordöst om Vaggeryd. Linjen var nybyggd sedan något år tillbaka. Under en sträcka av cirka 500 meter var samtliga stolpar borta och ledningarna låg på backen. Det första som hittades var en bit staglina så man kunde gissa att här någonstans var det. Linjen rensades med hjälp av skördare natten till måndagen, stolpar restes, ny linje drogs upp och spänningssattes under samma dag. Annat svårt drabbat område var Fryebo/Rosenlund söder om Skillingaryd där två parallella linjer väster om Klevshult som båda matar Åkers samhälle. Även här låg hela skogen nere med stolpbrott som följd. Åkers samhälle kunder emellertid i stället matas från Vaggeryd norrifrån redan under söndagseftermiddagen för 20 år sedan. Som mest var närmare 1 400 abonnenter på landsbygden strömlösa på lördagskvällen den 8 januari 2005. Ett dygn senare hade cirka hälften av de berörda återfått strömmen och klockan 22 den 14 januari hade antalet strömlösa minskat till cirka tio procent. Den fastboende som fick vänta längst fick sin ström åter den 18 januari.