Nyheter

25 ungdomar blir kommunansvar

Nyheter Kommunen hjälper till med boende för de ensamkommande eleverna som omges av nya gymnasielagen.

Studenten på Fenix väntar för de 25 ensamkommande som nu kommunen garanterar boende för

– Det är mot bakgrund av gymnasielagen som trätt i kraft och då jobbar vi efter den, naturligtvis, och integrationssamordnaren redogjorde för situationen under gårdagens sammanträde. Nu ska eleverna gå klart gymnasiet som sedan ska leda till ett arbete. Nu blir det ett längre åtagande än tidigare och civilsamhället, som redan gör fantastiskt arbete, men möjligen kanske de inte orkar ha så lång beredskap, börjar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande berätta.

Lägenheter finns på Gullvivan och Talludden och nu garanterar kommunen boende åt de 25 ungdomar som nu omfattas av den nya gymnasielagen. En del av ungdomarna bor redan hemma hos någon kommuninvånare, men nu garanterar kommunen plats på kommunalt boende om det behovs.

Kommunstyrelsens arbetsutskott var eniga i frågan att upplåta boende åt de ensamkommande tills de har gått ut gymnasiet och det finns även ett förslag på att anställa en personal att vara ”ansvarig” för ungdomarna vid sitt boende.

– Lagen säger att man ska bo där man går i gymnasiet. Det menas att vi inte kan ta emot ytterligare elever från andra kommuner, säger Kenth Williamssonn (S) oppositionsråd.

– Nu är ungdomarna skrivna i kommunen och är under vårt ansvar. Vi vet inte hur länge civilsamhället orkar hjälpa till och då måste vi ha beredskap om så behövs. Vi är inte riktigt framme än hur vi gör personalmässigt på boendet, vi får återkomma i ärendet, men det bör vara någon som har uppsyn när det bor många elever på ett och samma boende, avslutar Gert Jonsson (M).

Sedan den 1 juli 2018 finns nya lagstiftningen att vissa ensamkommande (efter en rad kriterier) kan ansöka om nytt uppehållstillstånd för att studera. De ändrade förutsättningar gör att de ungdomar som omfattas kommer att få uppehållstillstånd i Sverige för att gå ut gymnasiet och i förlängningen få permanent uppehållstillstånd om de får jobb efter skolan. Ungdomarnas uppehållstillstånd är kopplat till den skola de är inskrivna på, alltså för kommunens del, Fenix i Vaggeryd. Idag bor det 13 ungdomar på Berget i Skillingaryd och ett tiotal ungdomar i de såkallade frivilliga familjehem runtom i kommunen. Arbetsutskottet fick i går information från arbetsmarknadsenheten att det handlar om 25 personer och boendeplatser, så några fler ungdomar, som går på Fenix, bor i civilsamhället än vad som redovisats.

Taggar

Dela


3 reaktioner på 25 ungdomar blir kommunansvar

Viktigt att säga att det är vuxna människor som i förstahand bär det yttersta ansvaret själva.

Kryptiskt svar av dig. Du glömmer att det på varenda hotell i Sverige finns personal som servar boende. Så det är inte fel med att ha någon form av personalfunktion här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *