Nyheter

257 fler invånare – ger utmaningar för politikerna

Nyheter När årsredovisningen för 2020 fanns med på kommunfullmäktiges dagordning debatterades om vad och hur det kunde blivit bättre. En sak var inflyttningen till Skillingaryd och vad som görs för att vilja flytta till Skillingaryd

"Vårt torg är dött" kommenterade Nadira Kilim (S)

14 532 personer summerades befolkningen till när Vaggeryds kommun gick in på nytt år, 2021. Det innebär en ökning med 257 invånare. Av dessa 257 har 157 bestämt sig för att bo i Vaggeryd, 37 i Byarums landsbygd, 27 i Skillingaryd, 15 i Bondstorps församling, 14 i Tofteryd, 7 i Svenarum och 4 i Åker. I områdesindelning som har minskat i befolkning under 2020 är Hagshult och Klevshult där en person har avflyttat per ort. I Hok har det gått ”jämnt ut” under året och det noteras 0 i förändring jämfört med 2019.

I handlingarna förklaras det att Tor i Vaggeryd är en av anledningarna då det blivit omsättning av småhus som blivit lediga och nya familjer har flyttat in samt Västra Strands exploatering.

Gert Jonsson (M) kommenterar invånarantalet.
– Vi fick 257 nya invånare och det ger energi, fart och utmaningar i samhället. Det gäller att hänga med med förskolor och skolor. I år var det Vaggeryd som drog längsta strået i flest ökade invånare. Förra året var det Skillingaryd som ökade mest. Hela vår kommun utvecklas och det är viktigt att det framgår. Vi är här och nu. Jag vill påstå att många med mig lägger ner energi för att skaffa mer mark, vilket behövs, samt underlätta för att få fram detaljplaner. Det är i demokratisk anda och folk kan ha synpunkter. Det är en lång process och vi jobbar så det glöder. Vi pratade mycket om våra investeringar förra året och vi lyckades inviga äldrecentrum Mejeriet och det är ett märke i att vi ligger långt framme när det gäller teknik och bra arbetsplats. Det som varit tufft hela resan är det politiska samtalet vi haft eftersom vi inte lyckats få det utfallet i budget som vi haft. Vi fick fram riktlinjer och styrningar och det präglade vår styrning. Det ska bli den peng som vi har bestämt.

Atcha Adinda (L);
– Jag vill också passa på att tacka alla medarbetare och stort tack till all tjänstemän som har bidragit till detta. Jag är inte riktigt nöjd att se att det inte finns någonstans att köpa tomt i Skillingaryd. I Vaggeryd verkar det fungerar bra. I Byarum likaså verkar det fungera fint. I Klevshult har det inte hänt någonting, medborgardialogen där gav mycket, så här har vi ett jobb att göra. Vad är det som händer i Skillingaryd? Fabriker byggs, alla måste få någonstans att bo. Sen är det som Gert säger att det tar tid, vad händer med Stenvadet? Vi måste ligga steget före när det gäller byggnation. Nu är det upp till dig Gert (M) att få igång byggnationen vid Stenvadet i Skillingaryd, menar Atcha Adinda (L).

Nadira Kilim (S);
– När det gäller inflyttning och siffror. Det är stor skillnad och man kan undra varför det är så här. Gert säger att det behövs lång planering. Men man kan fundera på varför man skulle vilja flytta till Skillingaryd? Vad är det som väljer att folk flyttar hit. Bostäder är det svårt med och sedan tänkte jag om vi har ett roligt torg? Nej, det är helt dött. Har vi en park där man kan promenera med rullator eller barnvagn? Nej det har vi inte. Kultur och idrott? Fin kommun, men det här borde utvecklas. Den södra delen känner jag som helt oattraktiv och det behövs en bra strategi för att utveckla Skillingaryd för att nyinflyttade ska välja Skillingaryd. Det behövs en kreativ fritid som vi ska erbjuda för att fler ska vilja flytta till Skillingaryd, menar Nadira Kilim (S).

Taggar

Dela


18 reaktioner på 257 fler invånare – ger utmaningar för politikerna

Stod det inte nyligen i skillingaryd.nu att kommunen satsar på norra delen. Och det kan ju verkar konstigt nu när det byggs jobb i södra delen att man inte då satsar på att bygga bostäder i södra delen. Men kommunen har ju i många år satsat på Vaggeryd. Men vi i söder får väl vara glada att vi med våra skattepengar kan bidra med att norra delen växer.

Bra att både du Jörgen och du Salle försöker jobba för att Skillingaryd och hela kommunen ska växa! Men nu är det dags att även övriga politiker börja tänka om och jobba för hela kommunen!!!

Salle, helt klart har du lyft både Sturegatan och Stenvadet som områden för byggnation och detta vid ett flertal tillfällen! Men det behövs fler än dig (L)och Jörgen(C) som höjer rösten för att även den södra halvan skall göras möjlig för inflyttning av skattebetalare!!

Det var faktiskt jag som lyfte frågan i fullmäktige.
Det som står på Skillingaryd.nu är en bråkdel av vad jag sa om Skillingaryd och Klevshult.
Jag är så trött på att varje gång jag lyfter frågor som gäller Skillingaryd och de mindre orterna så finns det folk som suckar. Vi i Liberalerna lade till och med fram en motion för två år sedan där vi ville att man skulle börja bygga jämnare över hela kommunen.

Att Gert nu jublar över att ha fått ett planförslag så snabbt är väl förståligt.
Men vad har hänt med det förslag som för snart mer än 2 år sedan hamnade på Gerts skrivbord??
Förslaget kom från ett företag i Skillingaryd och det utan någon beställning. Det är ett komplett planförslag som tyvärr kommunen oförståeligt skall börja peta och justera i så det skall framstå som deras egna förslag. Förslaget visar på hur området Stenvadet kan förvandlas till ett attraktivt bostadsområde.
Det är bra att du Jörgen kämpar, men det måste till fler som vill se hela kommunen växa.

Att inflyttningen inte nått så många i antal i Skillingaryd kan ju bero på att det inte finns, varken lägenheter eller villor att flytta in i, ej heller tillräckligt med tomter. Nu bygger många företag ut och nytt, då är det mycket viktigt att kommunen satsar på att bygga lägenheter och ta fram tomter även i Skillingaryd!

Marknaden styr. Är det någon som reflekterat över att fler vill bo i Vaggeryd än i Skillingaryd? Detta kan väl omöjligt vara politikernas fel. Sedan skall man ge förutsättningar till dem som vill.

Tänk vad tiden förändrats , på 70 – 80 – talet var det liv och rörelse på och runt torget i Skillingaryd . Och även resten av Skillingaryd var en idyll där folk träffades och umgicks

Om man ser på siffrorna 212 inflyttade i norra kommundelen och 45 i södra! Alltså 4.5 gånger mer mer i norra delen. Är väl bara början efter ha läst om händelser och artiklar tidigare i veckan!

Flera områden med 100 (minst) hus i både Skillingaryd och Vaggeryd byggdes på 70.talet
Det är många åldringar som har stora ytor att vara på
Eftersom det inte funnits lägenheter att hyra
Mejeriet är bra men bara 16 lägenheter täcker inte kommande behov
Inga fler är på gång har Vsbo meddelat så nu är det kommunen som får rycka in

Har lyft frågan angående tomterna som Robert nämner och även norr om Sturegatan upp mot vattentornet. Har drivis dessa i kommunstyrelsen och jag nöjer mig inte förrän vi är i mål.
Detta är dock inte tillräckligt, vi behöver mer för framtiden.

Vill påpeka att det är Centerpartiet som driver denna fråga. Socialdemokraterna vill ju satsa mer på Vaggeryd, vad det verkar som: Utöka idrottsplatsen fler tomter med mera.

Har inget mot att utveckla Vaggeryd, hela kommunen ska växa och må bra.

Det finns väll tomter i Skillingaryd på Fabriksgatan gamla Krahners…men det finns ingen vilja i femklövern, Gert Jonsson lägger sin energi i den norra kommundelen…bedrövligt..

Vad är det för fel på våra politiker? Fokus de senaste 20 åren har ju varit att få Vaggeryd att växa, men de har ju fortfarande inte kommit ikapp med skolor och infrastruktur.

Hur kan man ta ordet utmaningar i sin mun när kommunens lokaler krackelerar sporthall skolor Fenix 2 mm. Pinsamt!

Som jag tidigare påpekat finns det färdig plats för snabb byggnation av 22 villor mellan Långgatan, Femkampsvägen och Ryttarns väg i Skillingaryd
se platsen genom att följa bifogad länk: https://www.hitta.se/kartan?s=4554dbd9
Infrastukturen borde vara färdig i området.
Ser fram emot att någon lyssnar, om tomter i Skillingaryd är ett svårlöst problem.

Robert Alkemark (S)

Jag undrar över de ekonomiska konsekvenserna. Hur mycket ökar de nyinflyttade skatteintäkterna? Den andra aspekten är att här har kommuner som vår en bra chans, om vi sköter oss. I många städer, som Jönköping, är det en modefluga att bryta ned stadsstrukturen. Man känner en missriktad stolthet över att på olika sätt försvåra för bilismen och underlätta för cykling. Men hur många av oss cyklar till Jönköping för att handla eller besöka evenemang? Med tillgänglighet inklusive gratis parkeringsplatser kan vi skapa konkurrensfördelar åt vår tynande handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *