Nyheter

30 behöriga förskollärare saknas i Vaggeryd

Nyheter För att förskolorna ska klara sitt uppdrag borde minst 70 procent av förskollärarna ha förskollärarexamen. Men i Vaggeryds kommun är bara 52 procent behöriga, visar ny statistik från Skolverket.

Genrebild Sara Mejlving

Förra året fanns det motsvarande 166 heltidstjänster i förskolorna i Vaggeryds kommun. 86 av dessa – 52 procent – innehades av personer med förskollärarexamen.
– En förskola i särklass kräver betydligt fler legitimerade förskollärare. En ambitionsnivå på 70 procent förskollärare är både rimlig och nödvändig för att öka kvaliteten och förbättra arbetsmiljön, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Nästan samtliga landets kommuner ligger långt under den här nivån. För att komma upp i 70 procents behörighet skulle förskolorna i Vaggeryd behöva fylla upp 30 heltidstjänster med utbildade förskollärare.
– Det är pinsamt för Sverige att den personalgrupp som ökar mest är de som helt saknar utbildning för att arbeta med barn. Bristen på utbildade förskollärare får stora konsekvenser för barns tidiga och fortsatta lärande, säger Johanna Jaara Åstrand.

Både kommunala och fristående förskolor ligger under målnivån om 70 procents behörighet i Vaggeryd, men andelen personal med förskollärarexamen är lägre i fristående förskolor (49 procent, jämfört med 53 procent i kommunala).

Stora regionala skillnader

De regionala skillnaderna är stora inom Jönköpings län. Behörigheten i förskolan varierar mellan 32 procent i Nässjö och 60 procent i Habo. Det finns med andra ord inga kommuner i länet som når 70 procents behörighet.
– Det är oacceptabelt med så här stora skillnader mellan kommuner och förskolor. Alla barn har, oavsett var de bor, rätt till den trygghet, kunskap och utveckling som legitimerade förskollärare ger, säger Johanna Jaara Åstrand.

I hela landet hade 40 procent av alla förskollärare förskollärarexamen förra året. Andelen har legat på ungefär samma nivå i flera år och om något minskat något. I Vaggeryd är det i dag högre behörighet i förskolan än 2014 (49 procent då, 52 procent nu).
– Såväl staten som kommunerna måste investera mera i landets förskolor, så att fler vill bli och fortsätta vara förskollärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Enligt en ny rapport från Lärarförbundet som släpps idag svarar nästan hälften av skolledarna att de behövt anställa outbildad personal för att de inte funnits behöriga förskollärare att anställa.

Källa: Pressmeddelande Lärarförbundet

Skärmdump från lärarförbundets pressmeddelande.

Taggar

Dela


12 reaktioner på 30 behöriga förskollärare saknas i Vaggeryd

Varför inte lägga tillbaka ansvaret för barnens tillsyn och uppfostran på föräldrarna?
Satsa på hemmafruar och i stället för att bygga förskolor till höger och vänster kunde skatten vara lite lägre.
Sverige var väl inte så förskräckligt på 50–60-talet?
Gå i skolan lär barnen få tillräckligt av om de börjar i 6–7-årsåldern.

Höj lönen absolut, speciellt för barnskötare/outbildade. Arbetsklimatet är hårt och stressigt och en dräglig lön kanske gör att några fler stannar kvar i yrket. Men lika viktigt är att höja statusen på jobbet. Vi förskollärare ska serva och curla föräldrarna som om de själva inte har något ansvar för sina barn. Ska det verkligen vara ok att föräldrar bestämmer hur vi bedriver vår verksamhet? Detta är något som jag vet har fått flera kollegor att byta yrke.

@ Maria P, jag håller inte med med vad du skriver: ’det måste bli större skillnad på både lön och ansvar mellan barnskötare/outbildad och förskollärare’.
Jag jobbar som outbildad på en förskola och ser att det är framför allt barnskötare/outbildad som jobbar på riktigt. De utbildade förskollärare tycker att dokumentera är viktigast i stället för att se till att barnen hade en bra dag. Min erfarenhet är att förskollärare gör inte så mycket. Vem är oftast ute med barnen: barnskötare/outbildad.
De barnskötare/outbildad får inte bra betalt för vad de gör. Och du vill att förskollärarnas lön ska öka med flera tusen kronor i månaden. Jag behöver inte gissa vad du har för yrke!

Anita om du läser läroplanen så måste förskollärare dokumentera och har ansvaret för detta. Att du som jobbar i verksamheten inte har koll på läroplanen är oroande!

@ C: du behöver inte oroa dig, jag har koll på läroplanen. Även om jag är inte utbildad, dokumenterar jag också (enligt läroplanen).
Jag har mycket att dokumentera (men inte mycket tid att dokumentera) för jag jobbar med barnen. I min åsikt gör utbildade förskollärare inte mycket med barnen, så vad har de att dokumentera?
När jag tittar på mina kollegor, gör jag mer än dem, men får mycket mindre betalt.

Håller med min kollega i allt han eller hon skriver. Vill bara komplettera med att färre barn i varje barngrupp är en sak som bidrar till att vi får större möjlighet att känna att vi kan utföra vårt uppdrag. Att känna att man inte räcker till är förödande och gör att flera av oss känner att den så viktiga arbetsglädjen minskar!

Lönen i Vaggeryd för en förskollärare är inte dålig, visst under genomsnittet i Jönköpings län. MEN det är inte därför det är brist på förskollärare. Många förskollärare har sagt upp sig den senaste tiden pga vadå? Resurser! Alla pedagoger i kommunen går ofta på knäna, man simmar nätt o jämnt med huvudet över ytan pga resursbrist. Man kan skrika sig hes efter hjälp, HJÄLP oss! För vi orkar inte mer. Så känner väldigt många förskollärare och barnskötare. Vaggeryds kommun bör börja rannsaka sig själva för det är ni som bestämmer över era medarbetare. Ni har redan bestämt hur pedagogerna ska ha det och nu när det blir brist på förskollärare så verkar ni förvånade. Högre lön får inte förskollärare att stanna, bättre arbetsvillkor gör det!
Tack och Hej!

Intressant med djupa brösttoner som säger att vi är så dåliga i Vaggeryds kommun.

Det saknas i länet 754 behöriga lärare varav 30 st i Vaggeryds kommun.
Vi ligger på 5 plats av 13 kommuner, är det så dåligt?

Vi har dessutom ökat andelen behöriga från 49% till 52%.

Naturligtvis behöver även vår kommun bli bättre, men med den tillväxt som vi har på antalet förskolebarn, är detta ändå inte så dåligt.

Vi kämpar på!

Stig Svensson (SD)
Ledamot i Barn och Utbildningsnämnden.

Håller med ”anonym”. Dags att kommunens barn- och ungdomsförvaltning inkusive alla politiker inser att det måste finnas minst 30% utbildade barnskötare i varje barngrupp. Helt förskräcklig personalpolitik att låta utbildade barnskötare går på andra tjänster år in –år ut som vikarie utan trygghet i sin egen ekonomi. Det är otryggt både för barnskötarna och för barnen och deras föräldrar. Vi använder skattepengar för att ge utbildning till barnskötare men sedan nobbas de anställning efter godkänd utbildning. Och onödig kaos på förskolorna. Läs även vad förskollärarnas fackförbund säger här ovan. De anser också att det bör finnas 30% barnskötare (70+30 = helhet)

När man ser ner på barnskötare och inte värderar de så får man skylla sig själv, jag har arbetat på många förskolor i olika kommuner och jag har aldrig känt mig så liten och obetydlig som i Vaggeryds kommun. När man har den inställningen där man bokstavligen inte är värd någonting om man inte är förskolelärare så får man skylla sig själv att man inte har personal!

Om politikerna värdesätter utbildad personal så skulle dem öka dem gamla förskollärarna lönen med flera tusen kronor i månaden. Som det är nu finns det bara en lösning till lönelyft och det är att byta kommun. Om lönerna och statusen går upp på utbildade förskollärare så kommer det blir mer attraktivt att söka utbildningen och därefter jobba som förskollärare. Med andra ord status och lön måste bli mycket bättre, då kommer automatiskt fler söka sig till arbetet och det måste bli större skillnad på både lön och ansvar mellan barnskötare/outbildad och förskollärare. Kommunpolitiker tänk er för! Gör om gör rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *