Nyheter

309 är arbetssökande

Nyheter Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet i Vaggeryds kommun. Även i hela länet sjunker arbetslösheten.

Under mars månad rapporterade Vaggeryd en total arbetslöshet på 4,3 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol  (-1,7 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten.

Sett till antalet personer betyder det att 309 av 7 186 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (135 färre än i mars i fjol).

Det är elfte månaden i följd som arbetslösheten i Vaggeryd är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan april 2021 har arbetslösheten gått ner från 5,7 till 4,3 procent. Den nuvarande arbetslöshetsnivån är därmed den lägsta sedan augusti 2019. 

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser, i själva verket, just nu en nedgång i samtliga kommuner. Störst är minskningen i Tranås där arbetslösheten sjunker med 2,5 procentenheter.

Vaggeryd hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,3 procent i kommunen, jämfört med 5,6 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,1 procent) medan Nässjö har den högsta 8,3 procent. För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetnivå som Habo skulle 86 personer behöver sysselsättas.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 11,1 procent i Vaggeryds kommun under mars månad. Ungdomsarbetslösheten sjunger med 3,2 procentenheter och i mars månad var 6,9 procent av 18–24 åringarna inskrivna som arbetssökande vilket motsvarar 48 personer. Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med 24 personer på ett års sikt. 

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *