Nyheter

4 665 matgäster i skolan

Nyheter Rapporten om antalet matgäster, köken och personal inom kost har barn- och utbildningsnämndens ledamöter informerats om. 

Arkivfoto: När Bullerbyn invigdes bjöds på äpplen

– Det är spännande att se hur många matgäster som finns i vår verksamhet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD) när kvalitetsrapporten fanns med vid nämndens senaste sammanträde. 

Specialkost och anpassade måltider har ökat men nämnden ser också att allergierna växer bort med åldern. 

Matgästerna inom förvaltningen är 1–5 år: 960 barn, antal barn i förskolan är 831 matgäster, grundskolan 1 677, förskoleklass, 178 barn, fritidshem 658 och Fenix 361 matgäster. 

– Det är 22 procent av barnen som anpassad måltid i förskolan, 17 procent i grundskolan och av Fenixeleverna är det 14 procent. Vi går över till fler tillagningskök, även om vi bara har fyra platser som vi lagar maten och kör ut till mottagningsköken. Totalt har vi 23 kökstyper i kommunen, fyra tillagningskök, ett centralkök, 15 mottagningskök och tre serveringskök. Vi jobbar med olika mål att att vi bland annat ska göra pannkakor och köttbullar själva, men det är inte alltid vi klarar målet, menar Jenny Larsen (KD). 

Antalet matgäster i Vaggeryd är 1 790, Skillingaryd 991, Bondstorp 34, Byrum 93, Hok 134, Klevshult 56, Svenarum 50 och Åker 33. 

Totalt finns 61 tjänster inom kostverksamheten i kommunen, där 18 tjänster är kockar, 31 tjänster är måltidspersonal, en chaufför, fyra personer jobbar i ledningen och sju timanställda. Hälften av tjänsterna är heltidstjänst. 

– Vi ser att heltidsanställda har gått ned och att deltidsanställda har ökat. Vi har tidigare år legat på mycket sämre. Vi har ökat och då för det med sig fler deltidstjänster, berättar Jenny Larsen (KD). 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *