Nyheter

5 nya miljarder ska stärka välfärden

Nyheter Den socialdemokratiskt ledda regeringen förstärker välfärden med ytterligare 5 miljarder kronor för 2020 för att stärka skola, vård och omsorg. En mycket välkommen satsning enligt flera socialdemokratiska företrädare från Jönköpings län.

Socialdemokraterna gick till val på att förstärka välfärden eftersom en väl fungerande välfärd är grunden för ett starkt och tryggt samhälle. Behoven i välfärden är stora och för att möta dessa presenterade regeringen i dag tillskott på ytterligare fem miljarder kronor för 2020.

– Jättepositivt med ytterligare satsningar för att stärka skolan och omsorgen men också för att möta upp konjunkturavmattningen, säger kommunalrådet i Vaggeryds kommun Kenth Williamsson (S).

Syftet med att presentera satsningen tidigt är att ge kommun- och regionpolitiker förutsättningar för att planera för kommande tillskott.

– De nya pengarna kan hjälpa till att jämna ut skillnader mellan stad och landsbygd. Det ska inte spela någon roll var du bor i länet – alla ska få ta del av en bra och jämlik hälso- och sjukvård, säger regionrådet Marcus Eskdahl.

Pengarna kommer att fördelas enligt principen att 70 procent går till kommunerna och 30 procent till regionerna. Vaggeryds kommun får 4,8 miljoner kronor och Värnamo kommun 11,7 miljoner.

– Det här är en mycket angelägen satsning. Att säkra välfärden i hela landet är vårt löfte till väljarna. Mer pengar till välfärden gör det möjligt att satsa på våra barn och unga. Det är viktiga investeringar för att säkra allas rätt till utveckling och förebygga att barn och unga inte hamnar i kriminalitet, säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S).

Pressmeddelande från Socialdemokraterna

Taggar

Dela


11 reaktioner på 5 nya miljarder ska stärka välfärden

Det känns bra att ni Moderater helt plötsligt vill satsa på välfärden. Vi hoppas att det är ett långsiktigt uppvaknande. Tidigare när ni styrde 2006-2014 så valde ni ju i stället att sänka skatterna med 140 Mdr. Detta innebar att pengar som behövts i välfärden hamlat i framförallt välbeställdas plånböcker och dragits bort från skola, vård och omsorg mm.

Du får nog kolla en extra gång Stig! 4.8 mkr får vi- det är ingen tommetott- det är en rejäl satsning! Tidigare fick vi ca 6 mkr extra i kostnadsutjämningsbidrag. Totalt över 10 mkr! Det är riktigt bra- tror du inte på fakta, Stig?

När det gäller satsningen som vi gör så lägger vi den i vårpropositionen som budgetregelverket säger och som vi också har sagt att vi ska göra. Att lägga en extra budget som ni föreslår har aldrig hänt tidigare och stämmer inte med det regelverk som antogs efter den förra stora krisen som ni ledde landet in i. Varför vill ni gå ifrån budgetregelverket, Seger?

Man kan väl säga att vi behöver lyfta på varenda sten för att bringa ordning i landet. Så sent som i partiledardebatten så Statsministern att det inte var aktuellt med extrapengar, nu svamlar han om mycket annat så man vet ju aldrig. De pengar som M föreslår är finansierade fullt ut vad jag vet och de behövs nu när arbetslösheten slår till. Om man behöver ändra regelverket får man väl göra det helt enkelt för varför skulle man inte kunna det? Pengarna behövs i välfärden i kommunerna1 och kanske inte främst för att minska kriminaliteten för där är ni åxå helt handfallna vilket inte är oväntat med tanke på vilka ni vill regera med.

Tag har kollat lite närmre på tummetotten:

3 miljarder till kommuner och regioner
2,6 miljarder till rättsväsendet

Det Kent W betyder som vanligt att dom stora orden om stora skattepengar tillbaka till kommuner som vanligt bara blir luft och propaganda.
Kanske räcker till dom pengar som migrationsverket har snott oss på !!

Vi har varit tydliga med att det kommer mer medel till kommunerna. Senast var det på SKL:s kongress i November. Nu presenterar vi satsningen som bör ge ca 5 mkr till Vaggeryds kommun. Tidigare fick vi 6 mkr som inte heller är budgeterade i kostnadsutjämningsbidrag. Onekligen väldigt, väldigt positivt! Att hävda att vi inte ville öka bidraget till kommunerna är bara trams. Det kommer blir mer stöd till kommunerna framöver också för att säkra välfärden och inte 140 MDR i skattesänkningar som (M) Reinfeldt genomförde för det fick stora konsekvenser för välfärden.

Så sent som för.mindre än en vecka sen ville Löfven vänta med detta! Men tack vare oppositionen så fick ni krypa till korset och jag tror inte att de är nöjda med detta utan vill nog dubbla summan. Man kan ju hoppas att det blir generella och inte riktade medel.

Blir inte mycket per kommun, och gör man som när man skulle dela ut till skolan, att man gav med ena handen och tog tillbaka med den andra handen blir det kanske en tummetott.

Och alltihop var under galgen! Detta ville ni inte presentera nu utan valåret för att lura väljarna än en gång. Nu hoppas jag på mer pengar för oppositionen är nog inte riktigt nöjd med dessa summor och man kan ju hoppas at pengarna blir generella och inte villkorade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *