Nyheter

50 000 i kvartalet tills fritidshuset är renoverat

Nyheter Ett förfallet fritidshus vid Linnesjön blev ett av miljö- och byggnämndens ärende under senaste sammanträdet. 

Arkivbild

Ett klagomål inkom till miljö- och byggförvaltningen i mars i år. Tjänstepersonerna har kommunicerat med byggnadsägaren att klagomål har inkommit och att ärendet kommer beredas i maj månad. Fastighetsägaren har getts möjlighet att tillföra information till ärendet och yttranden har inkommit både i slutet av maj och senare under sommaren. I yttranden som inkommit har det bland annat funnits information om att ingen kommer att bo i byggnaden, anstånd önskas i första hand till mars månad nästa år, det vore bättre om framtida köpare av byggnaden åtgärdar bristerna och att det ansökts om en klyvning av fastigheten i Linneryd som enligt information ska bli klar under året. Miljö- och byggnämndens beredning anser att yttranden inte förändrar i sak, det vill säga att byggnaden är förfallen och behöver sättas i stånd. När förvaltningen besökte fastigheten såg man att underhållet var eftersatt vilket medfört att skador på översta raden takpannor på byggnadens östra sida, vilket medfört inläckage av vatten och fukt, kraftiga fuktskador på vinden, fuktskadorna har med stor sannolikhet påverkat byggnadens bärande delar och att det finns antydan till fuktskador på takutsprånget på byggnadens norra sida.

– Vi har lämnat ett föreläggande att sätta byggnaden i stånd (reds anm; renovera). Det som är förfallet, taket, måste åtgärdas. Det ska vara åtgärdat innan den 1 december och därefter har vi kopplat ett vite till ärendet och det är 50 000 kronor i kvartalet tills dess att taket är åtgärdat. Alternativet fastighetsägaren har är att riva, säger Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Enligt plan- och bygglagen ska ett byggnadsverk hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaperna bevaras. Nämnden har tittat på bland annat Boverket där det finns angivet att ”människor påverkas av fukt och mögel på olika sätt och är olika känsliga. En del drabbas av hälsoproblem direkt, en del blir sjuka efter en tid, medan andra inte märker någonting. I en byggnad med fukt- och mögelskador finns en större mängd föroreningar i den luft som andas in”. 

Beslutet från miljö- och byggnämnden är att senast den 30 november ska byggnaden vara renoverad. Om inte föreläggs fastighetsägaren ett vite om 50 000 kronor var tredje månad. Alternativet är att byggnaden rivs och då ska det i så fall lämnas in en rivningsanmälan till kommunen. 

Fotnot: Att sätta byggnaden i stånd innebär att byggnadens tekniska egenskapskrav ska bevaras. I detta fall innebär det att säkerställa att läckage av vatten åtgärdas samt att byggnadens bärande delar inte är fuktskadade. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *