Nyheter

50 år på samma jobb – nu går han i pension

50 år på samma jobb – nu går han i pension

Nyheter 50 år på en och samma arbetsplats - vi lyfter på hatten för Bengt Eliasson från Skillingaryd.

I dag hyllades han av för de 50 åren och om elva arbetsdagar går han i pension från sitt arbete som tapetserare på Kinnarps AB.

– Det är ju trots allt för det jag har jobbat för i alla år. Jag kommer att ha fullt upp med hus och skogsgård, berättar han om den förestående pensioneringen.

Förmodligen blir långdistansare som Bengt Eliasson än mer sällsynta i framtiden när de värden som idag styr så mycket inte kommer att hinna slå rot. Vi börjar yrkesarbeta senare och byter jobb oftare.

För Bengt Eliasson började det med praktik i folkskolans åttonde klass och med att hans far frågade Karl-Erik Granstrand om sonen kunde börja jobba på Granstrands.
– Han kan börja på måndag, blev svaret från direktören, motorsportledaren och blivande kommunfullmäktigeordföranden.

Det där med ett halvsekel som tapetserare på samma arbetsplats är förstås en sanning med modifikation. Bengt Eliasson inledde alltså sin yrkesbana på Granstrands som då hade sin fabrik på Östra Allégatan och som sedermera köptes upp och då blev en del i storföretaget Kinnarps AB.

Idag har han runt 200 arbetskamrater. Då var skaran av anställda i Granstrands fabrik betydligt mindre, eller ungefär en tiondel av vad den är idag.
Men där fanns förstås profiler som Uno ”Nordahl” Johansson, Rolf Johansson och Stig Ryman med flera.

– Vi var väl inte mer än 15–20 stycken på Granstrands på den tiden. Men själva utförandet är mer eller mindre på samma sätt som då. Det har dock förenklats jämfört med hur tapetserare arbetade förr. När jag började kom till exempel spikpistolerna, berättar Bengt
Som tack förärades Bengt Eliasson en snygg fåtölj med inskription i skinn som bevis på en lång yrkeskarriär.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *