Nyheter

500 000 till fristående skolalternativ

Nyheter Tidigare i februari månad fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att förvaltningen skulle utreda möjligheten, lämpligheten och konsekvensen av att fördela statligt riktade bidrag till enskilda huvudmän… 

Det är två bidrag som kommunen får som inte de fristående alternativen har möjlighet att söka. 

Jimmy Lindberg från barn- och utbildningsförvaltningen berättar. 

– Nämnden landade i att maxtaxan, som är 3,4 miljoner kronor, kommer att ligga med i bidragsbeloppet då 15 procent av barnen är i fristående alternativ. Totalt handlar det 500 000 kronor. 

Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden kommenterar att ”nämnden var eniga”. 

Det finns två typer av bidrag, ett generellt statsbidrag som betalas ut av staten utan motprestation eller krav på redovisning, samt ett riktat stadsbidrag som kan användas utifrån en specifik förordning säger och återredovisas i stort sett alltid. Under året har det varit närmare 40 riktade bidrag inom samtliga verksamhetsområden för nämnden att ansöka eller ta del av från Skolverket. Av dessa 40 bidrag är det två av dem som bara kan gå till kommunal huvudman vilket är stadsbidrag för maxtaxa och stadsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskola. 

Ett stadsbidrag för maxtaxan betalas automatiskt till kommuner som tillämpar maxtaxen och syftet är att kompensera det intäktsbortfall som uppstått i och med avgiftstaket i förskolan, på fritidshemmet och i pedagogisk omsorg. Under året har nämnden mottagit 3,4 miljoner kronor i bidrag för maxtaxan.

När stadsbidrag kvalitetshöjande åtgärder i förskolan har detta ersatt tidigare riktade stadsbidrag för ”mindre barngrupper i förskolan, kvalitetssäkrande åtgärder samt bättre språkutveckling i förskolan. Pengarna ska användas till att sträva efter att barngrupperna har en storlek som överensstämmer med skolverkets riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan, bibehålla eller rekrytera personal i förskolan och kompetensutveckling för förskollärare och annan personal som arbetar i barngrupper i förskolan. Under året har barn- och utbildningsnämnden tagit emot 4,5 miljoner kronor för kvalitetshöjande åtgärder och där har bidragsramen varierat årligen. 

Att kunna”dela med sig av” bidragen har barn- och utbildningsnämnden bland annat sökt information hos SKR, kontaktat andra kommuner samt gått igenom förordningarna. När det gäller kvalitetshöjande åtgärder i förskolan anser förvaltningen att det inte är lämpligt att dela ut bidraget för bland annat att om bidraget räknas in i bidragsbeloppet kommer medel att betalas ut även till barn som går i förskola i andra kommuner och tilldelade medel har ett syfte att gå till barn i våra kommuner.

Förvaltningens förslag till barn- och utbildningsnämnden var att stadsbidraget för maxtaxa läggs in i beräkningen för bidragsbelopp till fristående alternativ från och med 2024 samt att förvaltningen bedömer också att nämnden inte bör fatta beslut om att fördela stadsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder till de fristående förskolorna. Där förelås det erbjuda exempelvis utbildningar och stödinsatser utifrån de insatser som bidraget täcker. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *