Nyheter

500 duvor i Folkets hus

Nyheter I helgen som gick var A-salen i Folkets hus i Vaggeryd fullbelamrad med duvor som var på nationalutställning.

Runt 500 stycken duvor visades upp under Svensk duvavelsförenings utställning i Vaggeryd. Föreningen har ungefär 200 medlemmar i landet. Under lördagen gjordes bedömningar och under söndagen var det prisutdelning.

Mattias Stafström som är ordförande i föreningen berättar:

– Vi är en nationell förening som försöker samla alla som håller på med rasduvor. Det finns ju flygduvor och de som intresserar sig för det där man har som kultur att släppa upp sina duvor för att göra olika formationer. Det finns också brevduvor som tävlar på distans och ska flyga hem till sitt hem igen. Vi samlar de som håller på med rasduvor. Det finns mellan 4000 och 5000 erkända raser i världen. Vi bedömer dem precis som man gör med hundar, katter och kaniner. Det finns beskrivning på hur de ska se ut på huvud, näbb, ögon och hur formen och färgerna ser ut och så vidare.

– Man kan säga att det är som en papegoja ungefär, man har dem för att de är vackra och många tycker att det är roligt med avel. Att kunna sätta i hop olika individer för att få andra färger eller liknande. Många tycker också att det är roligt med utställningar.

– Vi brukar hålla två utställningar om året. En på hösten och en i januari. På grund av fågelinfluensan så har vi inte kunnat hålla vår nationalutställning på två år. Så detta är faktiskt debut nu efter två långa år utan utställning. 

Vi har ett cerifikatsystem som leder fram till ett championat. När man får sitt tredje certifikat på samma duva så blir den champion. Vi har även best in show och svensk mästare. En attraktiv duva kan kosta tiotusentals kronor.

Välordnat på duvutställningen i Folkets hus.  [1/16]

  [2/16]

  [3/16]

  [4/16]

  [5/16]

Vacker påfågelduva.  [6/16]

  [7/16]

Bedömning pågår.  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

Den här duvan har fått rosett och hederspris.  [12/16]

  [13/16]

Även den här Elsterpurzlerduvan fick hederspris.  [14/16]

  [15/16]

Den här Pommerska krävduvan blev Best in Show i Vaggeryd.  [16/16]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *