Nyheter

57:orna på klassträff

Nyheter 1966 började barnen i årskurs tre i Åkers skola. I juni är det 50 år sedan samma kull slutade grundskolan i Skillingaryd. Under lördagen var det dags för återträff. – Alla kände igen alla, berättar klasskompisarna

1966 började dessa damer och herrar skolan i Åker. Om en månad är det 50 år sedan man slutade skolan i Skillingaryd. Under lördagen var det återträff med gamla klassen.   [1/7]

Åkers skola  [2/7]

Blommor med på flakmoppen   [3/7]

  [4/7]

  [5/7]

  [6/7]

...nu var man snart hemma hos Maj-Gun med blomman  [7/7]

När vi anländer till Åkers skola under lördagseftermiddag är det mingel och mycket snack, såklart. Det var 25 år sedan de träffades sist allesammans och mycket skulle man gå igenom. Gunvi Olsson från Hagshult berättar: 

– Vi började skolan här tillsammans i årskurs tre. Det var 1966 och vi lämnade Åker 1970 för att börja sjuan i Skillingaryd. Vi var 14 elever i vår kull och alla var samma årgång, alltså vi var en klass för varje födelseår. Vi var rätt mycket barn på den tiden och 57:orna var en stor kull, så vi blev klass D när vi kom till Skillingaryd, alltså fyrparalellig årskurs. 

Vad gör ni på återträffen?
– Vi firar att det är 50 år sedan vi slutade nian. Sist vi träffades allesammans hade vi 25-årsjubileum. Vår lärare Gunilla Duvenberg är här i dag också. Vi ska snart gå till Maj-Gun, som bor här bredvid. Hon började servera skolmat till oss 1967 och vi ska lämna över en blomma till henne. Därefter blir det ljuständning på kyrkogården för vår klassföreståndare och några klasskamrater som lämnat oss, därefter tipspromenad och fika. Vi kommer att äta tillsammans i Kyllås senare, berättar Gunvi.

Hur känns det att vara tillbaka här på skolan, undrar vi och får till svar;
– Nostalgi. Ser nästan ut som det gjorde tidigare. Skolan är renoverad en gång sedan dess… 

Hur var det att gå i skolan i Åker på 60-talet?
– Egentligen har just Åkers kyrkby inte varit så livat. Vi var utspridda och man kunde inte cykla eller leka tillsammans efter skolan, utan det fick man göra med de som växte upp med i samma by. Småskaligt betyder väldigt mycket. När vi började sjuan i Skillingaryd kände vi oss som riktiga lantisar och vi kände inte igen många. Men som tur var fick vi gå i samma klass i Skillingaryd, så vi från Åker kände oss trygga. 

Hur var det att ses igen?
– Fantastiskt roligt. Alla kände igen alla, kommenterar klasskompisarna innan man gick till Maj-Gun strax intill…. 

Vi som var med på klassträffen i Åker var; Carina Jansson, Inga-Lena Nilsson, Roland Petersson, Irene Johansson, Christer Händelsson, Gunvi Olsson, Tomas Persson, Hans Lindqvist, Gunilla Duvenberg, Tryggve Johansson, Eva Christina Nilsson, Dennis Oscarsson, Gunnel Elg, Magnus Carlsson och Roland Melin.

Sittande från vänster; Christer Händelsson, Kävsjö, Gunvi Olsson, Hagshult och Tomas Persson, Malmö. Stående från vänster: Hans Lindqvist, Hallafors, läraren Gunilla Duvenberg, Motala, Tryggve Johansson, Vaggeryd, Eva Christina Nilsson, Uppsala, Dennis Oscarsson, Jönköping, Gunnel Elg, Ålaryd, Magnus Carlsson, Nyholm, Carina Jansson, Färjestad, Inga-Lena Nilsson, Stockholm, Roland Petersson, Trulsabo, Irene Johansson, Stråkeved och Roland Melin, Skillingaryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *