Nyheter

60 år sedan första hembygdsboken

Nyheter I slutet på förra veckan skickade redigeraren Magnus Dauhn årets hembygdsbok i Vaggeryd till tryckeriet.

Magnus Dauhn redigerar hembygdsboken sedan tiotalet år tillbaka.

Det blir den 61:a utgåvan som samtidigt utgör 60-årsjubileum för Byarums hembygdsförenings årsskrift.

Det var på senhösten 1960 som den första hembygdsboken presenterades. Den erbjöd 45 sidor men inte någon avsiktsförklaring. Förmodligen beslöt hembygdsföreningens styrelse att ta ett år i taget eftersom bokutgivning är förenat med stora kostnader. Visserligen hade Byarums Hembygdsförening gett ut två skrifter åren 1950 och 1951 men pengar fortsatte att vara en bristvara i kassakistan.

Först 1960 vågade man sig på ännu ett försök att ge ut en hembygdsbok. Men det var först när sommarserveringen hembygdsgården slog igen fullt ut på 1980-talet som utgivningen varit ekonomiskt säkrad.

Under de 60 år som gått sedan premiäråret har omfånget vuxit till över 200 sidor, närmare bestämt 205. Men det finns faktiskt en gemensam nämnare mellan premiärboken 1960 och årets utgåva.

Den allra första artikeln 1960 handlade om drottningen som gav Byarums kyrka dess namn, Eugenia Desideria. Artikeln skrevs av Wåge Tolf.

Även i år omfattar boken en artikel om Karl XIV Johans gemål. Den här gången är det Sven Lindholm som hållit i pennan.
Sven Lindholm tillhör den trogna staben av skribenter utanför redaktionskommittén.

Till den gruppen måste man också räkna Götafors-skildraren Sven Gunnar Sundkvist som har lämnat en aptitretare inför sin kommande bok om Götafors som ska ges ut nästa år. Han berättar också om Vaggerydsprofilen Egon Johansson.

Lars-Evert Eskilsson är en annan trogen skribent. I år beskriver han hur det gick till när järnvägen kom till Vaggeryd för 140 år sedan.

Rolf Fredriksson har lämnat många bidrag till hembygdsboken sedan debuten i mitten på 1970-talet. Den här gången har han fått assistans av sin syster Britt-Marie Jafner. De låter oss tas del av deras far, skogvaktaren Lars Fredrikssons mycket intressanta fotoalbum. Några bilder där är verkliga pärlor, som när ”skogvaktarn” arbetar vid Granviken på en plats som numera är täckt av gran- och tallskog.

Utöver redaktionskommitténs medlemmar har dessutom Lilli-Ann Bertilsson, Monika Berg, Thorbjörn Gunnarsson, Kjell Johansson, Mats Bergman och Lars Erik Joakimson lämnat bidrag till boken.

Vaggeryds store scoutprofil Gunnar Wallenberg gick ur tiden i höstas vid 93 års ålder. Några månader före sin bortgång skrev han artikeln Scoutminnen som tar läsaren med till storhetstiden för scouting i Vaggeryd.

Lagom till månadsskiftet november-december börjar distributionen av böckerna. Själva distributionen blir en utmaning i sig detta coronaår.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *