Nyheter

60 år senare: Sjukvårdsfastighet blir bostad

Nyheter Detaljplanen för fastigheten Fridhem i Vaggeryd ses över och markanvisning är gjord.  De tre fastigheter i södra delen kommer att ändras när detaljplanen görs om.

Illustration om hur Fridhemstomten kommer se ut framöver

Uppdraget att ta fram en ny detaljplan för att möjliggöra bostäder på Fridhemstomten i Vaggeryd fortsätter.

PHL Fastigheter inkom med en ansökan i september i år i syfte att genom en ny detaljplan anlägga lägenheter och radhus inom fastigheten Fridhem. Detaljplanen som finns i dag är från 1960 och nu föreslås den nya delvis ersätta den gamla. Söder om ansökt område finns i dag tre bostadsfastigheter för vilka markanvändningen inte stämmer överens med dagens detaljplan. Därför ska planområdet även inkludera dessa fastigheter när den nya detaljplanen görs. 

– Vi planlägger de privata husen som är intill också, de är tre till antalet och just nu har de inte benämningen bostad i detaljplan utan sjukvård. Vi ska ändra detta. Vi har gett PHL markanvisning på Fridhemsområdet. När vi är längre fram kan vi då skriva ett avtal, menar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

– Att bli markanvisad betyder inte att allt är klart, men i slutändan får man en tid på sig att bygga, förklarar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) som menar att antingen kan kommunen direktanvisa en tomt eller annonsera ut den. 

Planläggningen kan påbörjas första halvåret 2022.

De tre fastigheterna söder om Fridhemstomten kommer bli bostadsändmål även i detaljplan

Taggar

Dela


3 reaktioner på 60 år senare: Sjukvårdsfastighet blir bostad

Är inte huvudbyggnaden K-märkt och likaså före detta kontorsbyggnaden?
Kontorsbyggnaden har en gång flyttats, fastighet var längre upp mot riksvägen, vid brunnen, locket finns nog kvar. Sivert Allansson vet mer om detta.
Vårdhemmet Fridhem var ett välskött privat vårdhem under Gösta Lagerts ledning och ägande. Han byggde de sex små villorna.
Landstinget/Regionen tog sedermera över.
Berry Lilja var föreståndare och han var mycket omtyckt och drivande. Fridhem hade ett bra anseende. Det finns en film (dvd) från 1986. Produktion från TV-huset som är sevärd. Jag började jobba på Fridhem 1980 och jag hade mitt kontor i den gamla delen av kontorsbyggnaden och var kvar till nedläggningen i början på 1990-talet.

Ska inte även fastigheten norr om inkluderas i denna detaljplan som man beslutade att ändra detaljplanen för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *