Nyheter

60-tal röstade i Åker

Nyheter Under vallokalen i Åkers skola under söndagsförmiddagen hade ett 60-tal kommit för att lägga sin förtidsröst.

Dan Gustavsson, Therese Fornstål och Lilian Nyström ansvarade för förmiddagens röstmottagning i Åkers skola  [1/4]

Innanför entrédörrarna fanns valsedlarna  [2/4]

Gisslaköpsbo röstar i Åkers skola  [3/4]

Kuvertet med röstkort och valkuverten läggs i lådan  [4/4]

Therese Fornstål, Dan Gustavsson och Lilian Nyström var valförättare i Åkers skola under söndagsförmiddagen.

– Vi har haft många som kommit, känns som att det är fler än för fyra år sedan, säger Dan Gustavsson som är valförrättare för fjärde riksdagsvalet.

Säkerheten kring vallokalerna har ökat och ett nytt rum i skolan för röstningen har gjorts. När man kommer in innanför dörrarna finns valsedlarna som plockas med in i vallokalen. Tre kuvert delas ut och därefter lägger går man in bakom insynskyddat bord och lägger i sina kuvert.

Therese Fornstål från Linnås skriver upp reporterns uppgift i listan och Lilian Nyström lägger i kuverten tillsammans med röstkortet i ett kuvert. Kuvertet läggs sedan i plomberad låda.

– Vi skriver upp ditt nummer i väljarförteckning och vi ser till att du har rätt att rösta vitt, gult och blått, säger Therese som är valförrättare för första gången.

Röstmottagningen i Åker åker sedan i två bilar ner till kretsens vallokal, Klevshult, en bil med väljarförteckningen och en bil med kuverten.

På frågan om framtiden och digital röstning säger Dan Gustavsson i Bockebo att han är personligt tveksam till digitalisering.

Mellan klockan 12 och 15 har trion i Åker lunchpaus. Därefter öppnas dörren igen och är öppen fram till klockan 18, sen gäller samma procedur med inlämning av rösterna till Klevshult, där de sedan räknas senare i kväll.

– Det är en högtidsdag, säger Lilian Nyström från Basseberg som är valförrättare för tredje riksdagsvalet.

Fotnot; Åkers valkrets röstberättigade har enbart Klevshults skola angivit på sitt röstkort. Brev har skickats ut från valnämnden att invånarna även har Åker som röstmottagning, då det fattats den informationen på röstkortet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *