Nyheter

66 ungdomar utan arbete

Nyheter Under morgonens näringslivsfrukost vid Elis i Vaggeryd berättade Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen om arbetsmarknadsläget i kommunen

Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen berättade om läget i kommunen under fredagsmorgonen

Söker man jobb ser det bra ut. Söker man däremot medarbetare ser det inte så bra ut. Det var inledningsorden när Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen berättade om läget på arbetsmarknaden i kommunen. 

– Det finns kompetensbrist. Om vi ser på hela landet så är norrlandslänen på en helt annan nivå idag. Man vill att stora flyttlass ska gå norröver då det byggs gruvor och batterifabrik. Man är bekymrad i norr över hur man ska lösa detta, berättar Sören Karlsson. 

– Ser vi i länet är det lite skillnad GGVV-området jämfört med höglandet. Vi har en lägre arbetslöshet här än vad det är på höglandet. Habo ligger alltid i topp när det gäller minst arbetslösa. I Vaggeryds kommun ser vi att det är fler kvinnor som är arbetslösa än män och totalt är det idag 401 arbetslösa i kommunen. Det borde vara färre med tanke på den efterfrågan som finns. Långtidsarbetslösa är det största gisslet både för samhället och individer. Ju längre tid man går arbetslös ju längre tid tar det att komma tillbaka. När det gäller ungdomar är det samma sak. Får man en dålig start, inget jobb, går tiden.. och det för med sig mycket elände. Man kan aldrig säga att det är bra siffror, idag är det 66 ungdomar utan arbete. Göran Göhlin (reds anm; Gnosjö kommun näringsliv) säger ”tar vi en var så har vi löst det”. Tyvärr är det inte så enkelt. När vi pratar hållbarhet vill jag upplysa att man kan anställa personer med stöd. Det kan vara ett sätt att jobba med den frågan. Det finns lönebidrag som är kopplat till individen eller nystartsjobb. Det är ett av sätten att få in långtidsarbetslösa till arbetslivet igen, avrundar Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen under morgonens frukostmöte vid Elis i Vaggeryd. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *