Nyheter

7,3 miljoner extra till skolan

Nyheter Under gårdagens kommunfullmäktige beslutades 7,3 miljoner kronor extra till barn- och utbildningsnämnden. Men ”hur kunde en förändring ske på bara någon månad”?

– Jag vill passa på att tacka kommunstyrelsen och framför allt ekonomichefen för snabbt och bra jobbat med vårt förslag. Vi är väldigt tacksamma, säger Atcha Adinda (L) som yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Vi tycker att det är bra att det finns ett förslag på tilläggsbudget. Vi föreslog tidigare att skolan behöver extra pengar. Däremot är vi lite förundrande endast två månader in på det nya budgetåret. I oktober trodde ni att det skulle bli ett överskott. Hur kan denna förändring ske på några månader och hur kommer det sig att det finns 20 miljoner extra i driftbudget. Vi är glada att ni lägger tilläggsbudget och vi yrkar bifall, säger Kenth Williamsson (S).

– Den här inflyttningen av fler barn har inte varit lika hög och extraordinär tidigare som i år. Det var först i oktober som vi började att märka den branta kurvan. Det har gått fort. Likaså den här beredskapen var vi tvugna att dra igång. Det är snabbt jobbat. Jag är, som Salle, extra glad att det har gått så fort. Jag är inte vän av tilläggsbudgetar, men det här var tvunget. Vi började jobba mellan förvaltningarna innan jul. Vi har jobbat och diskuterat det här ett tag och vi har redan i nämnden fördelar vi den det här så att den används redan i april och fördela ut pengarna i verksamheterna. Det har varit resursfördelningar från statligt håll tidigare. Jag trycker att det är fantastiskt att vi kan göra det här ikväll, säger Jenny Larsen (KD).

– Jag yrkar bifall och håller med Jenny, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Jag har tittat på Gert, men han kanske anammar själv att man ska sitta still. Det är korrekt det du säger Kenth, men det stämmer inte. Det har inte med det här ärendet att göra. Det här är det här regelverket som vi ger till antal barn, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Det är väl ändå så Ulf att de här pengarna…. vi anklagas varje gång när det gäller budgetar. Hade det inte kommit några pengar uppifrån så hade barn- och utbildningsnämnden inte fått den här justeringen. Jag yrkar naturligtvis bifall, menar Roger Ödebrink (S).

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag med att lämna över 7,3 miljoner kronor extra till skolans värld. Barn- och utbildningsnämnden meddelar i skrivelse att förskolan kommer att få 3,3  miljoner kronor, fritidshem 271 000 kronor, förskoleklass 196 000 kronor, grundskolan 2,6 miljoner, gymnasieskolan 869 000 kronor. Anledningen är att befolkningsutvecklingen förväntas överstiga den nivå som tidigare varit utgångspunkten. Pengarna kommer att finansieras genom uppreviderade budget för skatter och statsbidrag 2020.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *