Nyheter

800 katter registrerade – tronskifte i namntoppen

Nyheter Under hösten har antalet registrerade katter i Vaggeryds kommun ökat med 28 procent. Sigge är inte längre länets vanligaste kattnamn....

Sedan den 1 januari i fjol ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Den 31 december fanns knappt 423 000 katter i registret. Det är en ökning med 26 procent sedan Jordbruksverkets första avstämning i maj.

I Vaggeryds kommun fanns vid årsskiftet 778 katter registrerade. Antalet registrerade katter har ökat med 28 procent i Vaggeryd jämfört med i maj.

778 katter motsvarar ungefär 52 katter per 1 000 invånare. Den kommun som har den största relativa kattbefolkningen i Jönköpings län är Aneby, där det går 62 katter per 1 000 människor. Flest katter per invånare i hela riket finns i Torsås – 83 missar per 1 000 invånare.

Samtidigt är det lite tidigt att kröna den kisse-tätaste kommunen då en stor andel fortfarande saknas i registret. Exakt hur många katter som finns i Sverige vet man inte, men det finns en uppskattning på 1,4 miljoner. I så fall finns bara knappt var tredje katt hittills i registret. Jordbruksverket har tidigare sagt att man hoppas ha ett relativt heltäckande register inom fyra, fem år. Skulle registret växa i samma takt som det har gjort under hösten borde det passera en miljon katter under 2027 och nå 1,4 miljoner under 2030.

På kommunnivå finns inte några ytterligare siffror, men i Jönköpings län finns nu 16 002 registrerade katter. Och 163 av dem heter Doris, vilket innebär att det har skett ett skifte i kattnamnstoppen – i maj toppades listan av Sigge. Vid årskiftet lystrade 152 katter till Sigge.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *