Nyheter

963 namn för biblioteket

Nyheter Idag träffade bygdens föreningar kultur- och fritidsnämndens ordförande Ewa Magnusson (L) utanför kommunhuset för att lämna över namninsamling angående biblioteksfrågan i Skillingaryd.

Ewa Magnusson (L) är ordförande för kultur- och fritidsnämnden och fick besök utanför kommunhuset idag  [1/9]

Kerstin Nilsson tyckte till om att kommande besparningarna  [2/9]

Många kom och lämnade över namninsamling  [3/9]

  [4/9]

Statistiken kring bibliotekens vuxenutlåning hade Ingrid Siltala tagit fram  [5/9]

963 namn, en tredjedel av invånarna har skrivit under  [6/9]

Ewa mottar namninsamlingarna  [7/9]

Ewa; "– Vi tar till oss detta och är stolt över ert engagemang i bygden"  [8/9]

Pratar ihop sig innan överlämnandet  [9/9]

Rör inte vårt bibliotek. Det var orden som Ewa Magnusson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden fick när hon kom ut från entrén i kommunhuset.

Utanför stod representanter från organisation och föreningar. 963 namn har samlats in på några dagar och idag vid lunchtid lämnades dessa över.

Ingrid Siltala har tagit fram statistik om vuxenutlåningen och visar upp en lista där det är 7 282 personer som lånar i Skillingaryd och 6 484 personer som lånar i Vaggeryd. Hon är rakt på sak och utbrister;

– Klart att bemanningen på biblioteket ska vara kvar! Vi har jobbat hårt för detta och biblioteket är en plats för alla. Inte klokt att man inte tänkt till.

– Vi ber er politiker lyssna på oss, säger Kerstin Nilsson när hon överlämnar namninsamlingarna till Ewa Magnusson (L).

– Jag är oerhört stolt över ert engagemang och att ni är intresserade av vår bygd. Ni ska veta att biblioteket är ett bibliotek. Förslaget vi har är ett gammalt beslut som grundar sig på att vi ska lägga prioritet på barn och unga och dessa ska inte drabbas av våra besparningar, säger Ewa.

– Men vi äldre då, tänker ni inte på vår kultur? Biblioteket gynnar barn och ungdomar också, frågar Kerstin Nilsson.

– Det upprör oss att man inte redogjort i nämndprotokollet vad som tänker ske, varför finns inte frågan om biblioteket med i era handlingar, undrar en dam.

– Vi tar till oss detta. Jag vill att ni finns som bollplank och samtalspartner, avslutar Ewa.

– Vi socialdemokraterna hade ett annat budgetförslag och det fick vi inte igenom, då femklöverns budget, som ni vet, har gått igenom. Vi (inom S) hade inga besparingar inom kultur- och fritidsverksamheten. Vi tycker inte om att tjänster ska inte ska återinsättas. Det här står inte vi för. Vi reserverade oss mot femklöverns budget i kommunfullmäktige, påpekar Tuula Ingner (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det fanns ingen reservation specifikt, beslutet togs i klump. Då är svårt att reservera sig mot just en specifik sak. Nu har vi reserverat oss mot allt i den femklöverska budgeten, avslutar Tuula Ingner.

– Det här har bara börjat blåsa, vi ger oss aldrig, påpekar Göran Nilsson utanför Skillingehus dörrar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *