Nyheter

Målen för integrationen fastställda

Nyheter En enig kommunstyrelse har godkänt målen för integrationsarbetet i Vaggeryds kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) konstaterar därmed att en god grund är lagd för det fortsatta arbetet i frågan.
– Vi ser nyanlända som en resurs i arbetet . Men samtidigt ställer vi också krav. Ingen kan vara passiv i arbetet med att utveckla Vaggeryds kommun, konstaterar han.
Socialdemokraterna står bakom beslutet om målen.

– Visionen bygger på länsstyrelsens och statsmakternas vision. Jag tycker att vihar fått till det bra, men så har vi också lagt ned en hel del tid. Dock kunde vi kunde kommit igång tidigare snabbare genom att  anställa en samordnare för arbetet, säger oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Gert Jonsson menar dock att man först måste ha en helhetsbild och att säkerställa att det finns medel tillgängliga.

Idag går kommunstyrelsens arbetsutskott vidare genom att diskutera nyckeltal  och resurser.

Hur många människor handlar det om? Kommunen har accepterat en tilldelning på 64 personer. Men man kommer att nu att ansöka om en lägre siffra på grund av bostadsbristen och för flyktingmottagningen på Hapimag som inte räknas in i tilldelningen. Om det blir 46 som 2016 eller 64 återstår att se. Därtill kommer anhöriginvandringen på, uppskattningsvis, lika många personer.
Delmålen för integrationen ser ut så här:
• Integrerade bostadsmiljöer: Vaggeryds kommuns nyanlända skall integreras i boendemiljöer som präglas av mångfald och flexibelt utbud.
• Del av samhället: Genom nätverk och olika former av mötesplatser skall nyanländas engagemang och delaktighet tas tillvara på ett sätt som berikar Vaggeryds kommun.
• Utbildning och kompetens: Genom flexibel och individanpassad utbildning skall nyanlända få lika förutsättningar att skapa sig en positiv framtid i vår kommun
• Arbete och försörjning: Genom att ta tillvara på nyanländas drivkrafter och förmåga, i kombination medaktiva insatser, skall förutsättningar för egen försörjning skapas.
• Samlad uppföljning: Skapa en samlad bild av kommunens arbete med integration, i jämförelse med andra kommuner och underlätta samverkan med andra aktörer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *