Nyheter

Min Jul – Barbro berättar

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”

Jag sitter i receptionen på Hooks herrgård och väntar på Barbro Edberg som ska ge mig sin bild över hur hennes julfirande har varit genom åren, hennes första minne, det viktigaste med julen och den speciella julklappen. Barbro kommer in solbränd efter några veckor i Spanien, men är hemma för julfirande innan det bär av till Spanien igen.

Berätta om dina första julminnen?

– Den första jul som jag har klara minnen är hemma i Göteborg när jag var fem eller sex år gammal säger Barbro och berättar att när hennes far, som var disponent på en textilindustri där det syddes skjortor och slipsar, väl kunde tal julledigt följde ett mönster som kändes igen år från år. Det började på julaftons morgon då kyrkogården besöktes för att smycka de närståendes gravar. Därefter besökte de en änka vars make varit kollega med Barbros far och som dog i tidiga år.

Sedan vidtog julfirande hemma hos farfar och det var ett stort kalas med 25-30 personer som firade julafton. Och som för många barn var väntandet på tomten något av en plåga, men tomten dök ju upp varje jul. När Barbro var liten ville hon lära sig att sticka och en kär julklapp fick hon den julen. Barbro fick ett paket med stickor och garn. Dessvärre fick man inte ägna sig åt så världsliga ting på juldagen så med längtan i blick fick stickorna och garnet vänta till annandagen som Barbro tillbringade med stickorna i högsta hugg.

1965 gav hon sig iväg på ett äventyr att arbeta på Hooks herrgård.

– Min far undrade varför jag skulle ge mig iväg till mörka Småland, säger Barbro och berättar att hon svarade att ett år går fort. Men hon är kvar fortfarande efter mer än 50 år som hon tillbringat tillsammans med maken Stefan.

Hur förändrades julfirandet när du blev en del av familjen Edberg?

– Jag hade ju ingen erfarenhet av att fira jul på hotell, berättar Barbro men menar att skillnaden inte var så stor som man skulle kunna tro. I och med att de var många som firade jul tillsammans i barndomen så fungerade det väldigt bra. Hon menar att det var väldigt spännande att fira tillsammans med gästerna på herrgården även om det blev långa dagar. Det började med glöggservering vid 11.00 och sedan var det olika aktiviteter under dagen fram till 19.00 då julbordet serverades och tomten anlände klockan 21.00. När klockan slagit 22.00 gick de hem och firade familjejul med barnen.

– Först då blev det tid för våra barn att få tomtebesök, minns Barbro. Hon berättar om en speciell händelse från ett år när hennes svärföräldrar erbjöd sig att ta hand om barnen så att de skulle få vara hemma under julaftonen, de fick då sina julklappar redan vid sjutiden på kvällen och allt var frid och fröjd – trodde Barbro och Stefan. När de kom hem vid tiotiden på julaftons kväll var barnen vakna och undrade när tomten kom, eftersom det var den normala tiden för tomtebesök. Panik utbröt eftersom julklapparna redan var utdelade. Barbro fick snabbt leta upp lite godis och leksaker som inte varit i bruk i närtid och fixade nya julklappar så att barnen kunde lägga sig nöjda och glada.

Hur har julen förändrats genom åren?

– Egentligen inte särskilt mycket, enligt Barbro. Det är fortfarande en form av pensionatsjul, där gästerna är prioritet. Något kompromissande har det aldrig varit eftersom det är herrgården som kommer först. Att arrangera resa till julottan i Ödestugu kyrka gäller fortfarande, julbönen är inte kvar och tomten kommer redan klockan 17.00. Annars är allt sig likt.

Vad betyder julen för dig i tre ord?

– Jättesvårt att hitta enbart tre ord, säger Barbro men funderar en stund och säger glädje, ljus och gemenskap.

Eftersom ni tillbringar några månader i Spanien varje höst och vinter, har det inte lockat att hoppa över julstressen?

– Inte en chans, enligt Barbro och säger att en jul på annan plats än Hooks herrgård är uteslutet.

– Jag åker hem i god tid innan jul för att förbereda våra insatser i julbestyren, säger Barbro som avslutar med att berätta att familjejulen nu firas något tidigare på kvällen efter att en sonhustru undrade varför de skulle vänta så länge. Eftersom de inte hade bra svar på frågan ändrades tomtebesöket på herrgården som öppnade för en längre julafton tillsammans med familjen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *