Nyheter

Action i vargfrågan!

Nyheter För ett säkrare, grönare och friare Sverige och Värnamo behöver vi öka matproduktionen, värna biologisk mångfald och tryggheten att kunna leva sitt liv. I synnerhet på landsbygden. Läs M-debatten här

Arkivbild på varg i Bredaryd

Det kommer inte att lyckas med en för stor vargstam och djurhållare som tvingas lägga ner sina verksamheter. Idag nåddes vi av den inte helt oväntade nyheten att en kalv i norra delen av Värnamo kommun dödats av en varg.
Fler åtgärder krävs 

Moderaterna driver en tydlig linje i såväl regering och riksdag som lokalt, för att få till stånd förändringar i den rådande rovdjurspolitiken, i syfte att minska problemen för djurägarna.

Riksdagen har beslutat att sänka vargstammen till den gynnsamma bevarandestatusen på 170 individer och senast för någon månad sedan kallades landets alla berörda landshövdingar till möte för att besvara frågan om varför inte alla 75 tilldelade vargar kunde skjutas under vargjakten.

Igår presenterade den Moderatledda regeringen en rad åtgärder för att bland annat underlätta skyddsjakt på varg. Skyddsjakt på varg ska beviljas redan efter ett eller enstaka angrepp på tamdjur eller hundar. Det ska även bli möjligt att kunna spåra och avliva skadegörande vargar direkt efter ett angrepp. Naturvårdsverket ska också undersöka om fler hjälpmedel kan tillåtas för att snabbt kunna avliva vargar.

Den Moderatledda regeringen gav igår även Naturvårdsverket i uppdrag i att besvara hur man kan ligga i den nedre delen av intervallet vad gäller det intervall på 170-270 vargar som har angetts som det så kallade referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Djurägare kan i dag få en ökad ekonomisk kompensation, men det är inte en lösning på grundproblemet. Fler åtgärder krävs för att undvika en fortsatt minskning av idisslare och ökad andel träda. Sverige behöver en ökad självförsörjningsgrad, i synnerhet mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina. För det krävs både kött och vegetabilier.
Orimlig lösning
Att uppföra rovdjursavvisande stängsel för samtliga djurbesättningar inom vargrevir i landet är förenat med enorma kostnader. Vi anser att det är orimligt att fokusera på stängsel som den enda lösningen som tidigare regering och myndigheter gjort. Dessutom är det förenat med stora praktiska svårigheter, inte minst för beten i anslutning till vatten.

Rovdjursavvisande stängsel är dessutom inte konstruerade för att förhindra att vargen tar sig in i hagen. Det är enbart ett hinder som förhoppningsvis ska vara tillräckligt för att vargen ska välja att söka föda på annat håll. En motiverad eller skrämd varg kommer att med stor sannolikhet ändå att ta sig förbi stängslet.

Enklare med skyddsjakt 

I år sköts 57 vargar av 75 tilldelade. Det räcker inte om vi ska sänka trycket från dagens nivå, det behövs bättre insatser för att stävja utbredningen och nå riksdagens fattade beslut om 170 individer. De åtgärder som regeringen presenterade igår är en del i arbetet för detta.
Förslag på ytterligare insatser är att det blir enklare att få skyddsjakt när enskilda vargar hotar och angriper tamdjur utan att det störs av överklaganden från individer och organisationer som sätter vargen före tamdjuren.

Att kunna få sina uppgifter sekretessbelagda av länsstyrelsen är ett annat förslag som skulle göra det möjligt att fler djurhållare vågar ansöka om skyddsjakt utan att riskera att bli hotade av aktivister.

Stress och lidande 

För ett säkrare, grönare och friare Sverige och Värnamo behöver vi ta ansvar för att få en ordentlig matproduktion, värna biologisk mångfald och öka trygghet även att kunna leva sitt liv. Då behöver vargstammen minska och det kraftigt ökande vargantalet i Jönköpings län minska kraftigt!

Djurägarna får utstå stress, lidande och direkta kostnader, samhället och miljön drabbas genom försämrad biologisk mångfald, minskat utbud av lokalproducerade livsmedel och vargstammens långsiktiga förutsättningar försämras genom att den polariserade diskussionen kring artens samexistens med människan upprätthålls.

Mats Green (M)
Gruppledare i Näringsutskottet
Riksdagsledamot Jönköpings län
Tobias Pettersson (M)
Kommunstyrelsens ordförande
Värnamo kommun
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *