Ägarkonflikt bakom konkurs
Nyheter Den 26 april 2024 lämnade Gärahovs Bygg in anmälan om konkurs. Vi har tagit del av konkursutredningen från tingsrätten som visar ett avvikande betalningsmönster till underleverantörerna under tremånadersfristen, konflikt mellan ägarna och flytt av pengar mellan projekt.
![](https://skillingaryd.nu/wp-content/uploads/2023/08/tingsratt-forhandling-230418-hs-1-768x402.png)
Den 26 april förra året begärdes Gärahovs Bygg AB, nedan kallad bolaget, i konkurs. Bolaget hade vid tidpunkten 115 anställda och omsättningen noterades till runt 1,5 miljarder kronor.
Styrelsen skrev då i ett pressmeddelande till oss att ”det har därvid framkommit att anställda i ledande befattningar agerat illojalt mot bolaget genom oegentligheter under en längre tid och avseende betydande belopp har försatt bolaget i en mycket allvarlig finansiell situation”.
Bolaget som grundades 1997 har sedan starten haft fokus på nyproduktion och renovering. Fram till 2016 hade bolaget en stabil position inom byggbranschen. Under 2016 till 2022 strävade bolaget efter att expandera både geografiskt, i projektstorlek och genom större investeringar i personal, teknik och projektledning, vilket ökade bolagets marknadsandelar. Under november 2017 skedde ett ägarskifte i ägarbolaget och de nya majoritetsägarna i Gärahovs Vänner blev då APP-koncern. Koncernen förvärvade bolaget när man var i behov av finansiering och koncernen tillförde 30 miljoner till kassan för att säkerställa att leverantörsskulder som skulle förfalla till betalning kunde betalas i tid. Koncernen tog även över personliga borgensåtagande som var åtta miljoner kronor.
Pandemin påverkade bolaget, likt övriga i branschen. Det blev en osäker marknad, förseningar i leverantörskedjan och de påbörjade projekten blev svåra att slutföra inom de överenskomna ramarna, vilket ledde till ökade kostnader och minskade marginaler. Bolaget var av den uppfattningen att man hade rätt att få ersättning för merparten av dessa ökade kostnader, beställarna höll emot och krävde utredningar, vilket drog ut på tiden och skapade likviditetsproblem. Stigande materialkostnader och svårigheter att rekrytera arbetskraft samt förseningar i projekt påverkade bolagets lönsamhet.
Efter sommaren 2022 tilltog bolagets likviditetsproblem, vilket ledde till en kraftig uppgång i bolagets skuldsättning. Under 2023 stärktes bolagets likviditet genom nyemissioner och genom två skatteanstånd från Skatteverket om totalt 60 miljoner kronor. Ledningen byttes ut som ett led av ett antal åtgärder för att stärka bolaget.
Vid årsbokslutet 2022 som färdigställdes under våren 2023 gjordes en kraftig nedskrivning av fordringar. Bolaget lånar ut sex miljoner kronor till moderbolaget Gärahovs Vänner AB, något låneavtal skrivs inte.
I samband med årsbokslut 2024 tillsattes en grupp under början av 2024 för att en gång för alla reda ut vad som förväntas flyta in. Efter en tid resulterade detta i att styrelsen misstänkte att aktiekapitalet kunde vara förbrukat till mer än hälften och beslut togs om att upprätta kontrollbalansräkning. En konflikt uppstod i ägarkretsen avseende hantering av olika projekt och effekten av konflikten blir att ägarnas vilja att fortsätta stödja bolaget med kapital och borgensåtagande kunde börja ifrågasättas.
Helgen innan konkursen var ett faktum försökte ordförande medla mellan ägargrupper men utan resultat. Då ordförande bestämde att ägarfrågorna blivit överordnade styrelsearbetet begärde ordföranden eget utträde ur styrelsen måndagen den 22 april.
Tre dagar senare, den 25 april, inkom ändringsuppgifter till Bolagsverket där det framkommer att en extra bolagsstämman hållits där beslut tagits om styrelseförändring och förslag till styrelsesuppleant.
![](https://skillingaryd.nu/wp-content/uploads/2023/02/230209-bygge-planering-ritning-arkitekt-byggledare-konsult-entreprenad-pressbild-648x432.jpeg)
Många underleverantörer i byggbranschen drabbas
I konkursförvaltarens utredning ses väsentliga kontinuerliga kostnadsflyttningar mellan enskilda projekt och att dessa har sitt ursprung från projekt längre bak i tiden. Konkursförvaltarens slutsats är att hanteringen har gjort att bolagets redovisning har varit missvisande och tillvägagångssättet har skapat felaktigheter i bolagets intäktsredovisning och därmed försvårat möjligheten att följa. Vid granskning ses att transaktioner i konton har redovisats i vissa fall tio dagar för sent, men eftersläpningarna har dock skett inom varje redovisningsperiod och i slutet av månaden ”läks” felet och saldot på kontoutdraget stämmer mot saldot i bokföringen.
Det är i moderbolaget, Gärahovs Vänner AB, som de båda ägarkonstellationerna utövat sin ägarmakt via styrelsen i konkursbolaget.
I förvaltningsberättelsen finns att läsa att bakom konkursen av Gärahovs Bygg AB ligger ”en djupgående konflikt mellan de båda ägargrupperna och enligt bolagets tidigare ordförande, som för egen del inte tillhört någon av ägargrupperna, tog konflikten sin början någon månad före konkursen”.
Vid tidpunkten för konkursen hade bolaget tillgångar för 22 314 432 kronor och totala skulderna uppmättes till 557 736 805 kronor. I rapporten ses att ett flertal ”tredje män”, alltså underleverantörer erhållit betalning mer än fem dagar efter att de förfallit till betalning medan några specifika leverantörer fått betalt upp till 30 dagar i förtid, vilket noteras som en ”kraftig avvikelse” från tidigare betalningsmönster enligt rapporten. Vid granskningen, som görs med ”tremånadersfristen” har Gärahovs Bygg hanterat sina underleverantör på skilda sätt för stora miljonbelopp.
Främsta anledningen till konkurs skall ha varit att verksamheten behövde någon form av kapitalförstärkning för att säkerställa betalningsförmåga både på kort och lång sikt. Det hade krävt att aktieägarna skjutit in kapital och vidare fortsatt vara villiga att borga för garantier. Konkursförvaltaren noterar vid granskningen att det funnits olika åsikter inom historisk styrelse gällande eventuellt kapitalbehov och statusen på bolagets pågående arbete. Ägarkonflikten gjorde att de borgensåtaganden och kapitalförstärkningar som man behövde inte kunde säkerställas.
Totalt hade bolaget vid konkurstillfället fordringar på 220 miljoner kronor till närmare 400 företag.
Moderbolaget Gärahovs Vänner AB försattes i konkurs 15 november 2024.