Nyheter

Åhult

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Här på udden låg fram till 1974 en bosättning. Namnet Åhult betyder antagligen bosättningen i skogen vid ån. Sedan lång tid tillbaka har ängarna vid ån varit attraktiva för slåtter och bete. Nästan alla gårdar i byarna öster och väster om ån hade åängar utmed ån. En del av dem var så bra att de lockade till bosättning. Åhult var nog en sådan plats som kanske gav så mycket gräs att man kunde ha en ko. Backstugan byggd 1851 låg på ofri grund, d.v.s. man ägde bara huset och inte marken runtom. 

Den siste boende här var välkänd som enslingen ”Ture på Åhult”. Han hade bott hela sitt liv i den lilla stugan och även hans mor Jenny Lovisa var född här. Ture föddes 1895 och berättelserna om honom handlar ibland om att barn var rädda för honom. Han var nog lite udda och hade inte så många vänner. 

Vid 23-tiden den 4 januari 1974 skulle 79-årige Ture tända sin fotogenlampa, men något gick snett. En eldkvast slog upp i taket och Ture lyckades inte släcka. Han sprang då iväg mot Skillingaryd och från sin vän Gustav Sjölin på Östra Allégatan larmade han brandkåren. Brandkåren var snabbt på plats men kunde inte rädda stugan. Strax kom också Ture åkande på bönpallen på Gustavs motorcykel. Det berättas att Ture vädjade till brandmannen Knut Persson att försöka rädda whiskyflaskan som Ture hade innanför köksdörren. Det var allt han fick med sig från sitt hem. Ture flyttade senare in på ålderdomshemmet Sörgården där han blev ompysslad och hade det bra. Det var nog lite annorlunda än livet i stugan vid Lagan. Ture dog 1987. 

  [1/2]

Stugan på Åhult fotograferad en vinterdag.  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *