Nyheter

Åker laddar för julmarknad

Nyheter För tredje gången arrangeras Åkers julmarknad om en vecka. Tomten som väntar på barnens önskelistor, 26 utställare, kolbullar, ponnyridning, fika och grillning… 

Bertil berättar om julmarknaden i Åker som arrangeras för tredje gången

Vi fick en pratstund med Bertil ”i Gölgås” Gunnarsson som är ordförande i Åkers Hembygdsförening. Planeringen av årets julmarknad har pågått en längre tid och 13 kyrkstallar kommer att öppnas tredje advent… 

– Kyrkstallarna tillsammans med Ryggåsstugan är det som klassas högst i kulturvärde av Länsstyrelsen. Det antalet kyrkstallar som är sammanbyggda finns bara i Åker, i iallafall om vi tänker oss söder om Dalälven, så kyrkstallarna från 1800-talet prioriteras i vår julmarknad. 

– Förutom i kyrkstallarna kommer vi att ha Ryggåsstugan i hembygdsparken, som har anor från 1700-talet, öppen. I stugan väntar tomten på barnens önskelistor. Kaffeservering kommer vara i församlingshemmet där UV sköter om det hela. Det kommer bli ponnyridning och övrigt till barnens belåtenhet, grillning av korv och hamburgare, skolan är öppen där flera utställare finns. Totalt på hela julmarknaden är det 26 utställare. Vi kommer att sälja lotter med skänkta priser, behållningen går oavkortat till Ukraina. Förra året gav lotteriförsäljningen 10 000 kronor.

– Smedjan i hembygdsparken är i gång med hjälp av Magnus Hansson och Anders Jonasson som smider på plats. Vi bakar kolbullar över öppen eld. 

2019 gjordes också kolbullar

Vad är en kolbulle, undrar vi?
– En kolbulle innehåller vetemjöl, vatten, salt och fläsk. Kolarna åt det förr när de var ute och jobbade. Ser ut som en pannkaka kan man säga och det serveras lingonsylt från Åker till kolbullen.

Vad är det bästa med julmarknaden i Åker?
– Jag anser att det är den unika miljön som är det finaste och unikaste. Åker är bortglömt på kartan i Vaggeryds kommun men den tredje advent sätter vi Åker på kartan igen, åtminstone för en dag i alla fall, kommenterar Bertil Gunnarsson.

Tillsammans med 20-tal medlemmar ur Åkers hembygdsförening är det Åkers byalag, Svenska kyrkan och LRF lokalavdelningen som står som arrangör.

13 stallar är öppna under julmarknaden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *