Nyheter

Åkermark i Starkeryd bebyggs

Nyheter Även om grannen inte vill ha nya grannar i Starkeryd, utanför Skillingaryd, har det blivit positivt förhandsbesked på två hus.

Arkivfoto. Åkermark. Här är det odlingsbart och inga bygglov ges

För ett år sedan behandlade miljö- och byggnämndens beredningen en förfrågan om nybyggnation av två enbostadshus hos en markägare i Starkeryd. Vaggeryds kommuns översiktsplan anger Hagshult – Tofteryd som öppet odlingslandskap och miljö- och byggförvaltningen föreslog nämnden att lämna ett negativt förhandsbesked då det strider mot gällande lagstiftning. I översiktsplanen anser kommunen att nya bostäder i första hand ska byggas på skogsmark och inte på åkermark. Samtidigt som kommunen ser positivt på landsbygdsboende vill man inte inkräkta på befintliga jordbruksnäringar eller djurhållning.

Yttranden från grannar har tagits in och alla är positiva utom en. Denne anser att lagstiftning ska gälla samt att den politiskt antagna översiktsplanen ska följas.

– Det här handlar om övergiven åkermark. Man måste se om det är något odlingsvärde i det. Tiden förändras och det som var odling förr kanske inte är det idag. Det är skillnad om det är ett stort fint odlingsfält, då ska man inte bygga ett hus mitt på åkern. Vi säger ja till detta även om förvaltningen och en av grannarna har en annan syn på saken, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö- och byggnämnden.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Åkermark i Starkeryd bebyggs

Det är en intressant Ingress i artikeln. Kopplingen till ÖP och sakkunniga tjänstemäns utredning och vanligen förekommande källkritik är helt bortkopplad. Istället ersatt med ett tyckande som också du Linus genast kopplar på, du är klokare än så. Låt oss samtala om detta på nästa kaffesamkväm.

Som vanligt bygg, vi behöver bygga mera, men inte där jag bor utan på andra ställen. Tydligen ett svenskt syndrom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *