Nyheter

Åkers sexor flyttar till Sörgårdsskolan

Nyheter Åtta elever som idag går i årskurs 5 i Åkers skola kommer till hösten att gå klart mellanstadiet i Skillingaryd.

Arkivfoto

– Redan detta läsåret har Åkerseleverna gått årskurs 6 på Sörgårdsskolan i Skillingaryd då de var så få och att föräldrarna gjort ett aktivt skolval. Nu går det en större femma i Åker, åtta elever till antalet. Årskurs 6 är mycket nationella prov och det ställer extra krav på bland annat lärare så det är ett svår vågskål och det blir hoppigt för barnen att byta skola, men vi tror att vi får en högre undervisningskvalité när de flyttar till Sörgårdsskolan, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi har det lite trångt i klassrummen på Sörgårdsskolan och därför blir det till hösten två lite mindre årskurser istället för en mycket stor klass. Det här kommer att bli riktigt bra för barnen i Åker, avslutar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Redan i dag går Åkerbarnen några dagar i Skillingaryd, men då på Fågelforsskolan, där idrott, språk och slöjd står på schemat.

Organisationen i Åker är nu anpassad för årskurs 4-5 med fritidshem även för barn i årskurs F-3 som går i Klevshult. Förvaltningen upplever att organisationen fungerat bra i Åker och lämnade förslag på att årskurs 6 inför höstens kommande läsår ska gå på Sörgårdsskolan. Nu har barn- och utbildningsnämnden beslutat att gå på förvaltningens förslag och genomför detta inför kommande läsår. Föräldramöte har genomförts där såväl föräldrar som personal lyft fram för- och nackdelar med flytt till Skillingaryd.

Bland fördelar med en flytt kan vårdnadshavare se att bussturerna till Skillingaryd minskar, kommer in till Skillingaryd tidigare och få lära känna fler kompisar inför högstadiestart, som då blir en mjukare övergång till Fågelforsskolan, att det gynnar elevernas kunskap- och sociala utveckling att komma till ett större socialt sammanhang. Personalen tycker att fördelen med flytten är att undervisningen är mer anpassad för årskurs 6 och det blir bättre kvalité på undervisning utifrån ämnesbehörighet och enklare att lösa schemat.

Nackdelarna som framkom vid föräldramötet var att många promenader från Sörgårdsskolan till Fågelforsskolan där en del av Skillingarydseleverna cyklar, vilket inte Åkerseleverna kan göra, stora elevgrupper, pressat schema och det handlar bara om ett mellanår innan eleverna splittras igen.

Åkerseleverna har önskemål om att få komma i samma klass på Sörgårsskolan och föräldramötet poängterar vikten av att skolskjutsarna måste fungera även om eleverna inte går på Åkers skola.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Åkers sexor flyttar till Sörgårdsskolan

Håller med! Har barn i Åker. Vi hade möte o då sas det att barnen fick själva välja. Helt plötsligt mail att barnen SKA gå på sörgårdsskolan. Lögner från politiker hela tiden. Lägg ner landsbyggsskolorna och sluta locka folk att flytta till landet. Levande landsbygd är ren lögn.

Håller med ovanstående. Tycker inte det är okej att vi föräldrar och barnen själva får läsa om en sådan stor förändring istället för att höra det från skolan. Väldigt respektlöst mot de inblandade som berörs.

Jenny Larsen: intressant att detta inte går ut till samtliga vårdnadshavare för de blivande sexorna på Sörgårdsskolan.

Tycker det är positivt att klassen delas i 2 mindre, men jag som vårdnadshavare hade gärna sett att informationen gått ut till oss före det publiceras offentligt? Det är ju inte bara eleverna från Åker som påverkas?
Återigen tycker jag informationen från kommun/skola är bristfällig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *