Nyheter

Åklagare föreläste på Hjortsjöskolan

Nyheter Idag inleddes en temavecka om sex och samlevnad. Dagens program bjöd på en föreläsning av Anna Mårtensson från Åklagarkammaren.

Anna Mårtensson

Anna Mårtensson är den enda åklagaren i Jönköpings län som är specialist på våld i nära relationer. På frågan hur det ser ut i Jönköpings län så säger hon att det är något under riksgenomsnittet i vårt län men precis som överallt finns det ett stort mörkertal.

– Att anmäla någon för våld i en relation krävs mycket, säger Anna Mårtensson och fortsätter med att beskriva tre stora hinder på vägen mot en anmälan som ska rivas. Det handlar om rädsla, känslor och skam.

Idag träffade Anna Mårtensson elever som går i åttonde klass och hon inledde med att berätta om sitt yrke och arbetet på åklagarkammaren. I yrket ska du förhålla dig till hot, våld samt till och med våld med dödlig utgång. Hela tiden medveten om att inte låta känslor styra över din yrkesutövning.

Eleverna fick också lära sig vad som räknas som misshandel. Bland eleverna gick åsikterna isär om vad som anses vara misshandel. Merparten hävdade misshandel vid knytnävsslag vilket är riktigt. Däremot så tyckte en majoritet att en örfil inte skulle ses som misshandel, men där fick de backning av Anna Mårtensson. Även en örfil är att betrakta som misshandel.

Under eftermiddagen diskuterade mera ingående om brott och straff, framförallt relationsrelaterade brott. Engagemanget från eleverna var stort och de deltog ivrigt under föreläsningens gång.

Intresserade elever

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *