Nyheter

Aktiva åtgärder mot vildsvin krävs

Nyheter Otaliga rapporter från LRFs medlemmar vittnar nu om allt värre och ökande vildsvinsskador. Läs Anders Friberg, ordförande i LRF, insändare här.

Arkivfoto; Vildsvinens framfart

Efter den torra sommaren ser vi att delar av den extremt viktiga sistaskörden har gått förlorad på grund av att den bökats sönder av vildsvin. I den omfattningen de finns idag begränsas möjligheten att producera mat och det är, liksom sommarens torka, något som drabbar hela samhället.

Vi vet att bred jaktsamverkan mellan markägare är ett bra sätt att hålla nere antalet vildsvin och därmed också minska skadorna. Men på vissa områden där det är svårt att få till detta måste det till andra åtgärder. Därför påbörjar vi ett intensivt arbete med att sprida kunskap om fällor för att stötta lant- och skogsbrukare som behöver ta till fler åtgärder än jakt på sina marker. Godkända och rätt hanterade fällor är ett mycket bra komplement för att minska vildsvinsstammen.

Det måste också till tydligare mått på hur mycket skadorna faktiskt kostar, i förlorad produktion, inkomst och för samhället i viltolyckor. Med mer forskning om vildsvin och dess beteenden skulle vi också kunna hitta fler långsiktiga lösningar byggda både på kunskap och erfarenhetsutbyte.

I LRFs remissvar till den regionala förvaltningsplanen av vildsvin har vi bland annat påtalat hur angeläget det är att få stopp på den olagliga utfodringen. Fortfarande utfodras det med sockerbetshögar på sina håll, helt förödande för att hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå.

Vi ser lösningar genom mer aktiva åtgärder från både jägare och markägare. Men nu satsar vi på att du som markägare ska få ännu mer kunskap om fällor för att hålla nere stammen när jakten på dina marker inte räcker till!

Anders Friberg, ordförande LRF Jönköpings län

Taggar

Dela


4 reaktioner på Aktiva åtgärder mot vildsvin krävs

”Olagliga”? Det är knappast olagligt. Att använda raffinerade produkter till utfordring är olagligt men sockerbetor är en oförädlad råvara.

Som viktigast ser jag att det måste bli helt fritt att använda mörkersikten vid vildsvinsjakt. Detta är ”på gång”. Jag satt hemma hos en kamrat som hade svåra vildsvinsskador och hörde grisarna i spannmålen men kunde inte skjuta för det var för mörkt. Vildsvin är smarta djur som snabbt lär sig vad som är farligt och inte farligt, så därför är det viktigt att kunna använda så många jaktsätt som möjligt. Fällor har jag ingen erfarenhet av, men har hört att grisarna tyvärr lär sig undvika dessa.

Fällor? Hur skulle de gå till? Kommer vildsvinet att  lida av detta?
Kanske borde lägga pengar på att säkra osäkra områden med t.ex.  bra, stadigt och högt galler vid vägar och hos privata som vill skydda sina djur (djur, som snart ändå kommer att hängas upp och ner och bli en hamburgare eller dyl. på ett annat plågsamt sätt)
Vi är människor och vi har makten över oss och djuren. Vi kan nu välja att vara goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *