Nyheter

Aktivt brottsförebyggande arbete i kommunen

Nyheter I en rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) redovisas utvecklingen på många områden kring olyckor och brott.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Jämförelserna, som ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar hur vanligt det är med personskador, utvecklade bränder, anmälda brott och upplevd oro och otrygghet bland invånarna. Antalet olyckor, bränder och brott är relativt konstant på nationell nivå de senaste tio åren, men den upplevda otryggheten ökar.

Vaggeryds kommun arbetar brottsförebyggande. Arbetet sker bland annat i socialtjänsten, skolan och i utformandet av fysiska miljöer. Det finns också överenskommelser med polisen om hur brott ska förebyggas lokalt och utarbetar medborgarlöften tillsammans med polisen.

– I många kommuner fungerar brottsförebyggandet och samarbetet med polisen bra. Det är viktigt att fortsätta analysera brottsligheten i den egna kommunen för att kunna välja rätt åtgärder. Det är också viktigt att utvärdera om åtgärder man har valt ger effekt. Att förebygga brottslighet tar tid, säger Gunilla Glasare som arbetar på SKR.

Några siffror som visar utvecklingen i Vaggeryds kommun:

  • Antal sjukhusvårdade, minst ett dygn, på grund av oavsiktliga skador var 9,5/1000 invånare vilket är en minskning med 25% jämfört med perioden 2006-2008.
  • Antal utvecklade bränder/1000 invånare var 0,65 vilket är en liten ökning
  • Andel anmälda våldsbrott/1000 invånare var 5,4, en ökning med 12% jämfört med för tio år sedan
  • Antal anmälda stölder/1000 invånare var 25,9 och det är en minskning med 35% jämfört med perioden 2005-2007
  • Hur trygga är vi vad gäller att gå ut på helger och kvällar på en skala mellan 1-10? Här hamnar ”betyget” på 6,9 jämfört med rikssiffran som är 6,3
  • Hur trygga är är vi mot hot, rån och misshandel? Här hamnar ”betyget” på 6,9 jämfört med rikssiffran som är 6,3
  • Hur trygga är vi mot inbrott? I detta fallet blir det en något lägre siffra, 6,2 som också är rikssiffran.
  • Kostnaden för olyckor är 9300:-/invånare, här är mediansiffran i riket 7800:-
Taggar

Dela


1 reaktion på Aktivt brottsförebyggande arbete i kommunen

Kul att få se lite uppföljning med siffror! Hade gärna sett ett diagram alt siffror som visar hur utvecklingen hade sett ut historiskt år för år om man får önska under en ungefär 30års period.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *