Nyheter

Akuta förslaget fick nej igen

Nyheter Medborgarförslaget om att subventionera skollunch på restauranger avslogs igen ”Tveksamt vilka effekter det här skulle ge” ”Behandla vuxna och skolungdomar lika”

Arkivfoto

Barn- och utbildningsnämnden lämnade för någon vecka sedan ett avslag på medborgarförslaget med motiveringen att skolan serverade lunch till eleverna. Nu säger också kommunstyrelsens nej där både femklövern och (SD) var överens.

– Vi var positiva till att bifalla det här medborgarförslaget och är besvikna över det som svar som kom, att femklövern gick emot förslaget. Man tar inte ens upp situationen för hur det ser ut för de lokala restaurangerna. Det har tagit väldigt lång tid med tanke på hur akut frågan är och man har inte haft någon fart i det här ärendet. Det står mycket i handlingarna om att det kanske inte har så stor effekt. Vi tycker det är en bra motion och tycker det är konstigt att man inte ser motionen på samma sätt som att ge våra anställda ett presentkort. Presentkortet går alldeles utmärkt att handla på restaurang. Då tycker man det är okej när det gäller vuxna men inte när det handlar om elever, det tycker vi är märkligt. Restaurangbranschen är en hårt drabbad bransch och då vill man inte göra en mindre insats för detta, särskilt när restauranger ringt kommunen och påtalat att det är tufft nu, menar Kenth Williamsson (S).

I tjänsteskrivelsen till kommunstyrelsen finns att läsa att vissa restauranger snabbt ställt om sin verksamhet och visat att de faktiskt kan vara lönsamma under virusperioden och exempelvis erbjuda catering/hemleverans, avhämtning, leverans till bilen med mera. Frågorna som ställdes var vilka restauranger skulle vara med i systemet? Hur likabehandlas de? Hur kan betalningarna i systemet garanteras? Vilken subventionsnivå är lämplig? Vem ska administrera hanteringen?

Kommunstyrelsen föreslår nu kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget med subventionerad lunch för elever på restauranger.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *