Nyheter

Akuta fuktproblem på Hjortsjöskolan

Nyheter ”Fick allergiska reaktioner”. Idag beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott om vidare åtgärder för mellanstadiet i Vaggeryd

Arkivfoto

Under våren fick mellanstadiebyggnaden på Hjortsjöskolan i Vaggeryd problem i ett klassrum, grupprum och ett kapprum då det började läcka in vatten. Analysen som förvaltningen gjort visar att det förekommer mikrobiella skador och förhöjda fukthalter i byggnadsmaterialet. Personalen har fått allergiska reaktioner och undervisningen flyttades till en annan lokal i samma byggnad.

Externa företaget, som gjorde undersökningen, skriver i sin rapport ”Som följd av konstaterade skador och befintlig konstruktion, rekommenderas att en mer omfattande åtgärd görs för att få stopp på en pågående mikrobiell skadeproblematik. Vår bedömning är att det är nödvändigt att åtgärder ytterväggarnas konstruktioner. Det bedöms inte vara tillräckligt att enbart byta mattor inklusive slipning av betong. Vi föreslår att hela väggkonstruktionens nedre del ersätts med nytt material och att en korrekt fuktspärr monteras mellan syll och betongkonsturktion”.

Enligt skrivelsen från förvaltningen är dessa åtgärder inte gjordes varför undervisningen flyttade in i ett annat klassrum när höstterminen började. Hela byggnaden har samma riskkonstruktion som den utrymda delen och på flera ställen finns fuktskador. Personalen, som nu har utvecklat överkänslighet kunde inte flytta tillbaka till byggnaden och undervisningen flyttas återigen ut till annan byggnad. Husets underhåll är eftersatt, det läcker in vatten, fönsterbågar är ruttna, alla ytterdörrar och flertalet innerdörrar är utslitna. Ventilationsanläggningen är 30 år gammal och värmesystemet är ojämnt och kompletteras för närvarande med elektriska värmefläktar. Belysningen är gammal och inte energieffektiv. Skolbyggnaden är byggd för en äldre form av skolsituation och är trång, har inte tillräckligt med toaletter, saknar personalarbetsplatser, konferensutrymmen samt utrymme för elevhälsan. Kapprummen är trånga och 25 elever delar på 17 kappupphängare i flera entréer.

– Hela byggnaden är konstruerad på samma sätt. Så man bör se över hela byggnaden, kommenterar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Akuta fuktproblem på Hjortsjöskolan

Låter som skolan bedrivs i rivningsfärdiga lokaler där grävmaskinen står på tomgång utanför och bara väntar på att få köra igång.
Bygg nytt så att vår framtid och lärare får en bra arbetsmiljö.
Jag skäms att betala skatt i denna kommunen. Hur hanterar vi våra gemensamma medel?

Nu kan man inte belasta Gert för detta, han är ju bara politiker.
Detta måste vara tjänstemän som inte utfört sitt uppdrag. Man måste underhålla fastigheter – det vet väl alla….

Man kanske inte ska lägga så mycket på att ändra centrum och parkeringsplanering. Stackars lärare och barn. Finns det ingen värdegrund?

Katastrof att det skall behöva gå så långt så att det blir hälsoproblem. Skäms åt kommunens beteende.

Låter dyrt det här 😱😱💸💸, ta nu ett krafttag och gör det ordentligt så att det inte behöver göras om igen efter några år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *