Nyheter

Åldermannen Bengt öppnade kyrkans fullmäktige

Nyheter I veckan kallades nyvalda till kyrkofullmäktige i Skillingaryds församlingshem. För den tredje mandatperioden öppnade Bengt Hjalmarsson, åldermannen, sammanträdet.

Bengt Hjalmarsson är åldermannen i kyrkofullmäktige och öppnade därmed sammanträdet

Att vara ålderman inom kyrkofullmäktige betyder bland annat att man öppnar kyrkofullmäktige när det blir ny mandatperiod. För tredje gången var det Bengt Hjalmarssons tur. 

– Jag tror att det här är tredje gången för mig att öppna fullmäktiges sammanträde. Jag har suttit som ledamot i Skillingaryds församling i 26 år och innan dess var jag ersättare. En ålderman är den person som suttit längst i kyrkofullmäktige. Nästkommande sammanträde väljs ordförande för kyrkofullmäktige, berättar Bengt Hjalmarsson från Nässja. 

– Jag tycker om att ha en uppgift att fylla inom kyrkan och trivs med mitt uppdrag, avrundar Bengt Hjalmarsson på frågan vad som gör honom engagerad i kyrkan.  

Vid sammanträdet i församlingshemmet valdes valberedning och antalet ledamöter (12 personer) och ersättare (7 personer) i det nya kyrkorådet som kommer att starta sitt arbete efter nyår.

Fotnot från Svenska Kyrkans hemsida:
När börjar det nya kyrkofullmäktige och kyrkorådet?

Åldermannen (den person som varit ledamot i fullmäktige längst tid) sammankallar till det nya kyrkofullmäktige i november. När sammanträdet görs väljs bland annat fullmäktiges nya ordförande, vice ordförande och det nya kyrkorådet.

Vem gör vad?

Kyrkofullmäktige väljs för en mandatperiod på fyra år. 

Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ och beslutar i principiella ärende och andra ärenden av större vikt. 

Kyrkorådet fungerar som församlingens styrelse. Kyrkorådet ska ha omsorg om församlingslivet och har tillsammans med kyrkoherden ansvar för att den grundläggande uppgiften blir utförd. Kyrkorådet bereder även ärenden till kyrkofullmäktige och ansvarar för ekonomi och personal. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *