Nyheter

Alla behöver en uppmuntran

Nyheter De orden lämnades av Onny Rydén och Emma Ewaldsson, båda KD, innan vi gick in med alla hjärtansdag tårtan till familj- och ungdomsteamet i förmiddags

...på väg in med tårtan. Onny Rydén och Emma Ewaldsson är redo.  [1/7]

Onny och Emma hittar teamet i det lilla personalrummet  [2/7]

"Det här var verkligen en överraskning"  [3/7]

Familj- och ungdomsteamet tillsammans med Onny och Emma  [4/7]

"Kärlek och lösningar för alla"  [5/7]

"Vi blev jätteglada"  [6/7]

Tårtlocket öppnades och alla-hjärtans-dag tårtan kunde avnjutas  [7/7]

(KD) uppmärksammar traditionsenligt någon eller några som har gjort ett bra jobb, och behöver en uppmuntran, med en fin tårta. Vi går in i personalrummet hos teamet där alla är samlade och Onny Rydén och Emma Ewaldsson lämnar över tårtan till något förvånade medarbetare i familj- och ungdomsteamet på vårdcentralen i Skillingaryd.

– Vi vill uppmärksamma er för er kärlek och lösningar. Utan er hade vår kommun sett annorlunda ut, berättar Emma Ewaldsson.

”Vilken överraskning” utbrister personalen i teamet som påpassligt nog hade morgonträff idag med fika.

– En del av oss börjar dagen här eller ute hos familjen. Det kan ibland handla om att hjälpa barnen att komma till skolan exempelvis. Vi jobbar mycket hemma hos familjer och vi finns där ungdomarna är och samtalar mycket ungdomarna. Ungdomarna i kommunen mår bra, vi har en fantastisk kommun. Men det finns alltid de som behöver lite extra stöd. Vi har ett fantastiskt samarbete tillsammans och ungdomarna ska inte hamna snett i livet. Fältarna gör ett otroligt arbete och finns på skolor, under fritiden på ungdomsgården och i samhället, säger Markus Redman på familj- och ungdomsteamet.

– Vår viktigaste uppgift är att synas bland ungdomarna och bygga relation. Bygger man relationer vågar man prata med varandra. Vi införde kreativa fredagen på Hjortsjöskolan där det var pyssel på schemat. Har man något annat göra så blir samtalet lättare. Viktigt för oss är också att hälsa på alla ungdomar och att bli sedd som ungdom. Vi jobbar med att förmedla och hjälpa familjer och att alla ska känna sig trygga för att få hjälp och stöd om man behöver, menar fältsekreteraren Patricia Ekström.

Familj- och ungdomsteamet jobbar med ”Råd- och stödverksamhet”, där ingen journal förs och är en ”låg tröskelverksamet”. Orosanmälan kan komma in från skolan, grannen eller från ungdomsverksamheten och då görs en utredning innan familjen får hjälp av teamet. Familjer kan även själva söka hjälp och föräldrakurser anordnas.

– Att vara förälder är inte bara det fantastiska i sig utan det kan också vara det svåraste. Och ibland behöver man någon utomstående att prata med. Vi har fantastiska politiker som jobbar med förebyggande åtgärder i vår kommun. Tårtan som överlämnades nu blev verkligen en överraskning och vi blev jätteglada, avrundar familj- och ungdomsteamet innan tårtan intogs till förmiddagskaffet.

Fotnot; Familj- och ungdomsteamet arbetar på ett lösningsfokuserat sätt med barn, ungdomar och föräldrar utifrån uppdrag från socialsekreteraren. Teamet arbetar med att stötta familjer till en självständig fungerande vardag där grunden är ett positivt samspel. Teamet ser familjen som ett system där alla påverkar varandra och involverar därför ofta hela familjen. För att få en helhetsbild samverkar teamet ofta med andra professioner i familjens nätverk. Syftet med familj- och ungdomsteamet är att stötta familjer och individer på hemmaplan, både behandlande, förebyggande och främjande och förhindra placeringar. Teamet arbetar bland annat med familjebehandlande samtal, föräldrarvägledning, barn- och ungdomssamtal och nätverkssamtal.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *