Nyheter

Allt fler blir av med körkortet i Jönköpings län

Nyheter Allt fler personer får körkortet återkallat, visar siffror som Transportstyrelsen offentliggjorde på söndagen. Antalet indragna körkort har ökat med åtta procent i Jönköpings län under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Samma tendens syns i hela landet.

Antalet indragna körkort har ökat med åtta procent i Jönköpings län under första halvåret i år jämfört med samma period förra året, visar siffror som Transportstyrelsen offentliggjorde på söndagen. Arkivfoto

Under perioden 1 januari till den 30 juni i år återkallades 785 körkort i Jönköpings län, jämfört med 727 första halvåret 2020.

Antalet indragna körkort har ökat konstant i länet under de senaste fem åren. Under första halvan av år 2017 var det 590 indragna kort. Det innebär en ökning med 33 procent på fem år.

– Polisen omhändertar väldigt många fler körkort, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen som är den myndighet som beslutar om körkortsåterkallelse.

Han tror inte ökningen beror på att trafikanterna i större utsträckning är mer gasglada, utan att det handlar om att polisen generellt har ökat sin trafiknärvaro.

Under första halvåret fattade Transportstyrelsen beslut om 22 476 körkortsåterkallelser i Sverige. Det är är en ökning med nästan 11 procent jämfört med samma period förra året.

Den överlägset vanligaste återkallelsepunkten är ”en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning”. Under första halvåret beslutade Transportstyrelsen om 13 448 återkallelser i den kategorin, mer än hälften av fallen.

Källa: SVT Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *