Nyheter

Allt fler får jobb i Vaggeryds kommun

Allt fler får jobb i Vaggeryds kommun

Nyheter Arbetslösheten fortsätter att minska i Vaggeryds kommun efter trendbrottet i februari.

Under ganska många månader steg då arbetslösheten i kommunen men under februari minskade den från 394 till 375. Den minskningen har nu fortsatt ned till 361 personer.

Bland de utrikesfödda medborgarna ligger dock arbetslösheten kvar på 181 personer, samma som för februari.

Det ser bättre ut för ungdomarna. Där har arbetslösheten gått ned till 57 från 66.

Den procentuella minskningen på ett år är 0,6 procent och är nu 5,5 procent.

I länet var  6,6 procent av de inskrivna arbetslösa, vilket är en minskning från 6,9 i mars 2015. Den starka konjunkturen fortsätter alltså att ge avtryck på arbetsmarknaden i Jönköpings län. För åttonde månaden i följd minskade både arbetslösheten och antalet nyinskrivna på länets arbetsförmedlingar under mars.

Jönköpings län har alltjämt Sveriges fjärde lägsta arbetslöshet med 6,6 procent, för riket är siffran 7,8 procent i mars.

Bland länets 13 kommuner minskade arbetslösheten i tio kommuner men ökade i tre. Snabbast minskar arbetslösheten i Habo följt av Aneby, Gnosjö och Vaggeryd.

Arbetslösheten ökar i Eksjö, Nässjö och Vetlanda. Detta pekar på olika utveckling av arbetslösheten inom länet. I Eksjö har antalet arbetslösa ökat med 10 procent på ett år medan antalet minskat med 30 procent i Habo. Den stora ökningen av antalet arbetslösa i Eksjö förklaras helt av den stora inflyttningen från utlandet till kommunen.

Bland inrikes födda minskar arbetslösheten i länets samtliga kommuner. Den relativa arbetslösheten bland inrikes födda i länet var 3,4 procent i mars. Detta innebär en situation där det är relevant att prata om full sysselsättning för gruppen. Nästan hela potentialen på arbetsmarknaden, det vill säga den lediga arbetskraften, är alltså född utanför Sverige.

Högst relativ arbetslöshet i länet har Nässjö med 10,2 procent och lägst har Habo med 2,3 procent. Detta innebär att Habo har en av de lägsta arbetslöshetsnivåerna bland Sveriges 290 kommuner och det är unikt på så vis att kommunen inte ligger i direkt anslutning till en storstadsregion, vilket övriga kommuner i toppen gör.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *