Nyheter

”Allt går att bygga förutom på skjutfältet”

Nyheter En förstudie har tagits fram var Skillingaryd lämpligen kan växa de närmaste 15 åren. – Det krävs mycket arbete och utredningar, menar politikerna innan beslut om nya bostadsområden tas. 

Sju tilltänkta bostadsområden i Skillingaryd

Det var i maj i år som kommunledningskontoret fick i uppdrag av plankommittén att utreda vilka områden i Skillingaryd som kan vara lämpliga ur bostadsförsörjningsperspektiv under de kommande 15 åren. ”Lokaliseringen av bostäder kan innebära stor samhällsvinst vid genomtänkt strategiskt god lokalisering”, står det omnämnt i handlingarna. 

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit del av handlingarna och sammanfattningen när det gäller framtida bostadsområde i Skillingaryd. 

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättar mer:

– Vi kartlägger det material som vi har och vi får en bra överblick när vi ska ta fram detaljplaner framöver. Allt går att bygg på förutom skjutfältet, men det krävs mycket arbete när det gäller olämplig mark och framför allt jordbruksmark. Allt måste vara utrett och förberett när det är dags, menar Gert Jonsson (M). 

I handlingarna som tjänstepersonerna tagit fram till politikerna står det nämnt att Skillingaryd är en växande tätort och efterfrågan på olika former av bostäder i länet är stort. Enligt prognosen kommer länet att växa med 3 000 invånare per år och i enlighet med bostadsförsörjningsprogrammet för Vaggeryds kommun från 2021 förväntas Skillingaryds tätort, om man ser till kommunens fortsatta befolkningsutveckling, inneha en fortsatt stark tillväxtpotential.

Skillingaryds tätort anses ha stor utvecklingspotential. Vid årskiftet in till år 2020 bodde 4 251 invånare i Skillingaryds tätort och förväntningarna, statistiskt sett, kommer invånarantalet öka de kommande åren. Vid en övergripande geografisk jämförelse av olika i bostadstyper i kommunen framgår det att Skillingaryds tätort i dagsläget dels har störst andel boende i flerbostadshus, vilket är 32 procent. Dels även störst andel kommuninvånare som önskar bosättning i hyresrätter. Trots detta består tätorten i allra högsta grad av småhustyp, närmare 65 procent och den vanligaste upplåtelseformen är äganderätt.

Sju utredningskriterier
I handlingarna har sju kriterier tagits fram som grund för lämpliga bostadsområden. De är kommunikation och infrastruktur, attraktiv boendemiljö, markförhållanden, natur- och kulturvärden, allmänna och enskilda intressen, strategiskt hållbar samhällsplanering samt tid, planprocess och genomförande. Områden har färglagts där röda områden inte är lämpliga, gula områden är relativt olämpliga, ljusgröna områden kan vara relativt lämpliga och mörkgröna områden är lämpliga bostadsområden i Skillingaryd. 

Begränsningar anges E4:an, försvarsmaktens påverkansområde, dåliga markförhållanden, jordbruksmark, höga natur- och kulturvärden, kulturlämningar och verksamhetsområden intill bostäder som kan störa. 

Som möjligheter anges E4:an (arbetspendling och hög tillgänglighet), förtätning, närhet till kommunikation, god samhällsservice, höga natur- och kulturvärden samt verksamhetsområden (närhet till arbetsplats).

Område 1 är vid sydvästra delen av Båramo som omfattar cirka sex hektar. Området är beläget i utkanten nordväst sett med Verkstadsgatan som närmast möjliga anslutningsväg. Området gränsar i nordost till Båramo. Söder om området finns ett sammanhängande jordbrukslandskap. I väst angränsas området till brukshundsklubben. Området kan generera upp till 35 villor eller 50 – 80 blandade bostäder i olika hustyper varav samtliga kan vara belägna intill natur- och grönstråk. 

Intill ovan område finns Fåglabäck norra som omfattar 13 hektar och är kommunägd. Riskerna i detta område är bullerstörning från angränsade verksamheter och eventuellt lantbruk. Området kan generera upp till 90 villor eller 150 – 200 blandade bostäder i olika hustyper varav samtliga kan vara belägna intill natur- och grönstråk som medför god livsmiljö. Eftersom området ägs av kommunen och inga markköp behöver göras bedöms det vara ekonomiskt gynnsamt och medföra en tidsmässigt snabbare process. 

Område två

Område 2 anges vara Fåglabäck södra som är beläget i tätortens västra utkant med Sturegatan som närmsta möjliga väganslutning. Det gränsar i öst till ett bostadsområde samt Hembygdsgården. Norr om området finns ett sammanhängande jordbrukslandskap och vandringsleder. Området är 15 hektar och kommunen äger en mindre markandel inom området. Om Fåglabäck södra ska bli bostadsändamål måste kommunen köpa in mark. Området kan generera upp till 90 villor eller 160 – 230 blandade bostäder i olika typer.

Strax väster om Fåglabäck södra finns ett område på 11 hektar där kommunen äger en mindre markandel där det också kan finnas plats för 90 villor.

Område 3 är bland annat ”Västra tätorten” som anges vara strax över ett hektar och gränsar i öst till norra Sörgårdsområdet där det kan bli plats för tio villatomter. I området finns även delområdet ”Sörgården” och omfattas av 13 privatägd mark.

Område 4 anges bland annat vara ”Backsvalan” som finns i sydvästra delen av Skillingaryd med Smålandsgatan som närmsta väganslutning. Norr om området finns Bullerbyn och Sörgårdsskolan och i sydöst är det verksamhetsområde. Området är 1,2 hektar och ej kommunägd. Området kan generera upp till tio villatomter eller 15 – 25 blandade bostäder i olika hustyper, varav samtliga kan vara belägna intill bland annat skola. Ett annat delområde i sydvästra delen är beläget i sydväst med Ryttarns väg och Femkampsvägen som möjlig väganslutning. Området är 1,5 hektar och norr om området finns förskola och skola. Marken är privatägd och kan generera 15 villatomter.

I sydvästra delen finns också Stenvadet som är ungefär 19 hektar. Kommunens mark är begränsad och markinköp behöver göras om området förväntas bli bostäder. Det kan finnas plats för upp till 120 villatomter eller 210 – 300 blandade bostäder. I samma område nämns även Trolleberget som kommunen äger all mark inom de tio hektar som är utpekat. Här kan 65 villatomter få plats.

Del av område fem

Område 5 är centrumnära fastigheter med välkända kvartersnamn som Räven, Råbocken och Rådjuret. Gränsar i öst till ett bostadsområde samt Fågelforsskolan och i väst går järnvägen. Området är fyra hektar och kommunen äger en andel inom området vilket innebär att markinnehavet är begränsat och markköp behöver göras. Analysen som finns i handlingar anger 56 – 100 blandade bostäder i ett centrumnära läge.

Område 6 är Nålen, Hyveln och Skruven som finns vid Östra Allégatan och gränsar i öst till Movalla samt söderut ligger Vasaparken. Området är 3,7 hektar och kommunen äger markandelar och här kan det bli upp till 80–160 blandade bostäder.

Område 7 anges vara Slätten där Hemköp är i norr där området mäter två hektar. Här finns plats för mellan 80 och 160 blandade bostäder och anges vara mest centrumnära av förslagen. Området har god tillgänglighet till kommunikation, service och anges vara tilltalande för olika samhällsgrupper med olika behov. Området är kommunägt och processen anses därför vara kort och bra ur ekonomisk synpunkt då inga markinköp behöver göras. Ur de sju kriterierna anges Slätten var den mest lämpade, just nu, för nybyggnation av bostäder i Skillingaryd.

I förstudiens sammanfattning, där lämplighetskritierna gjorts, är följande delar mest lämpliga: Trolleberget, Slätten. Lämpliga med vissa åtgärder anges vara Backsvalan, Stenvadet, samtliga kvarter i centrumnära läge såsom Räven, Råbocken, Rådjuret, Nålen, Hyveln och Skruven. 

Relativt lämpliga för planlägga bostäder, så länge förbättringsåtgärderna genomförs anges vara; Sydväst om Båramo, Fåglabäck norra, Fåglabäck Södra (västra delen).

Olämpliga bostadsområde anges i nuläget vara Fåglabäck södra, väster om norra Sörgårdsområdet och Sörgården.

Slätten anges som mest lämpligaste i nuläget

Taggar

Dela


8 reaktioner på ”Allt går att bygga förutom på skjutfältet”

Jag tycker det är oerhört viktigt att kommunen eftersträva samma demografi i alla tätorter. Min åsikt är att det behöver byggas småhus/radhus i exempelvis Skillingaryd och Klevshult sedan hyreshus i andra orter som haft större byggnation av småhus. Försöker vi inte uppnå samma demografi kan vi likaväl dela kommunen igen. Visst kan man diskutera privata intressen för byggnation men kommunen kan styra detta noggrant om de verkligen vill. Hela kommunen skall leva och känna framtidstro. Det inkluderar även alla orter och levande landsbygder!

Bygg på slätten det hade ramat in samhället snyggt när man kommer söderifrån.
Handla ju knappast om en stor yta som ni ser på bilden ovan, så plats för att rasta hunden behöver ni nog inte vara oroliga för.
Ena stunden gnäller folk på att det byggs för lite, men så fort man hittar bra mark så gnälls det 😅.
Bygg på slätten röstar jag absolut för helst redan igår…..

Tycker att slätten ska få vara orörd. Många promenerar där, både med och utan hundar. Fint med militärområdet med husen också. Så snälla, låt det vara som det är.

Låt bli område 7! Det är ett område med skatebana, rekreation, bollspel, en liten park. Många går igenom där med sina hundar. Ska det byggas hus där skärs hela Bangårdsgatan och Södra vägen av från både kontakt och utsikt till naturen ut mot Södra lägret. Det vore en katastrof för de boende om det byggdes där. Det kommer att bli betydligt svårare att sälja bostadsrätterna och de sjunker i pris. Kanske lika bra att flytta snarast möjligt för politiker tar ingen hänsyn till sådant.

Jättetråkigt när det byggs villaområde där kommunen ska bestämma att alla hus ska ha samma färg på taken med mera. Mycket trevligare med olika sorters husmodeller på samma område

Ett tjatande om baracker.
Detta reportage handlar ju om Skillingarydsområdet.
Jag känner inte till några baracker här.
Tycker både förskolor och skolor verkar okej.
Så ska det byggas bostäder i kommunen så är Skillingaryd att prioritera.

Min röst blir såhär:
Område 2 för villor och bostadsrätts/radhus. (För ljudet, ej nära järnväg och E4) och relativt nära skola, natur och motionsspår och att nå E4 för pendling.

Område 7 för hyresrätt/bostadsrättshus gärna höga och med garage. Nära kollektivtrafik, läkare och affärer. Enkelt att nå E4.

Nu kanske den nyanställde stadsarkitekten kan ha synpunkter på område, exempelvis samma kulör på tak eller hustyp så det inte blir som på Götarps hage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *