Nyheter

Ambulanschefen kommenterar längre larmtider

Nyheter Ambulanschef Thomas Johansson kommenterar de längre larmtiderna för ambulanser i Vaggeryds kommun.

Ambulanschef Thomas Johansson kommenterar de längre larmtiderna för ambulanser i Vaggeryds kommun. Pressbild: Johan W Avby

I veckan berättade vi att ambulansen dröjer allt längre i Vaggeryds kommun. I snitt har responstiden (tiden från det att larmcentralen får larmet till dess att ambulansen anländer till skadeplatsen) ökat med knappt åtta och en halv minut i Vaggeryds kommun under den senaste tioårsperioden. Med anledning av beskedet fick vi kontakt med verksamhetschefen Thomas Johansson på akutsjukvården i Region Jönköpings län:

– Regionen har som mål att nå 80 procent inom 20 minuter på prio 1-uppdrag. Under 2022 låg den siffran på 68 procent ackumulerat över året. För 2023 landade vi på 71 procent vilket är en förbättring med tre procentenheter. Det finns flera skäl till att vår tillgänglighet förbättrats. Vi har exempelvis jobbat med ”inre befäl” som är en ambulanssjuksköterska på SOS som bedömer patientens vårdbehov på främst sekundärtransporter, vilket gjort att dessa uppdrag minskat. Detta gör att vi har avlastat akutambulanserna och på så sätt förbättrat tillgängligheten. Ett annat förbättringsarbete som kommer att sjösättas under hösten 2024 är en transportambulans som kommer att kunna transportera fyra patienter åt gången och kommer även den avlasta akutambulanserna. Väljer man att mäta per kommun där volymen är mindre kommer det att bli variationer eftersom det krävs en liten förändring som påverkar siffrorna statistiskt, det visar ju detta underlag när det skiljer i tid både uppåt och nedåt. Detta är skälet att vi mäter för hela länet under längre perioder. Vi har även ett samarbete med länets räddningstjänster som rycker ut på IVPA-larm på exempelvis hjärtstopp där vi når 82,5 procent inom 20 minuter 2023, säger han i en kommentar till tidningen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *