Nyheter

AME söker en ny Alf

Nyheter Alf Vedeskog jobbar som SE coach på Arbetsmarknadsenheten. Då han snart blir statsanställd (läs pensionär) är nu tjänsten ledig där finna, få och behålla är ledorden.

Alf Vedeskog sätter sig i baksätet på bussen medan arbetssökande kör

Det gäller att hitta ett jobb och få behålla det. Vissa har inte tålamodet och det kan vara svårigheter med allt, barnomsorg, dåliga bilar som gör att man kommer för sent till jobbet börjar Alf berätta när vi träffar honom i Arbetsmarknadsenhetens lokaler i Vaggeryd. Han har varit spindel i nätet för att arbetslösa ska hitta rätt och få behålla sitt nya jobb.

– Metoden har funnits länge, det här med SE coach, men vi på Arbetsmarknadsenheten har jobbat med det tidigare men inte så strukturerat som SE-metoden. Vi har nu gjort det aktivt sedan sex år tillbaka och hela arbetsstyrkan på arbetsmarknadsenheten gått utbildningen för att man ska få förståelse för arbetssättet. Utgångspunkten har varit ungdomar och äldre som har haft svårt att få ett arbete. När vi har fått ut dessa på arbetsmarknaden har det hänt saker ibland, arbetsgivaren kanske tröttnar på för mycket frånvaro. Har man fått sin chans får man ta tillvara på den, arbetsgivaren ska inte känna det betungande att anställa från oss, där kommer vi som coach in, säger Alf.

Alf har varit en spindel i nätet och ingen tidsbegränsning finns i åtagande som SE-coach. Så länge personen känner att de vill ha stöd finns vi där och man får även hjälp om man skulle ”strula till det” framöver. Långsiktighet skapar trygghet och hållbarhet för individen.

– För att lyckas är att finna. Alf jobbar mycket med arbetsgivare även om det inte finns någon individ bakom. Han är ute på arbetsplatser förutsättningslöst och knyter nya kontakter vid frukostmöten. Det är viktigt att synas, menar Michael Anderberg men också att hitta ”dolda” jobb som inte arbetsgivaren själv är medveten om att man behöver.

– Motivation hos individen är ledordet, vi börjar med ett samtal och jag är inte den som driver utan sitter ”i baksätet”. Den enskilde arbetssökande är projektledare och jag stöttar upp. Viljan att arbeta måste finnas. Det kanske handlar om att individen behöver en utbildning eller stöd och hjälp för att komma vidare, menar Alf.

Ungefär 20 personer åt gången är med i arbetssökarprocessen och de som söker jobb är med i programmet i ungefär två år, en stor del av tiden efter att man fått jobb. De flesta som träffar Alf har varit långtidsarbetslösa i mer än 450 dagar, det vill säga över 2,5 år.

– Ett vinnande arbetssätt för coachens arbete är att man måste känna empati samtidigt som man ska ställa krav och man ska vara en öppen person som vågar kontakt med arbetsgivaren, jag ser mig själv som en säljare, säger Alf.

– Vi söker en Alf helt enkelt och det är en person som är duktig på att knyta kontakter, orädd och har en känsla och erfarenhet från vårt lokala näringsliv, säger Michael Anderberg.

Alf Vedeskog avslutar med att ibland handlar det om brandkårsutryckningar och då är det bara lämna allt och åka till arbetsplatsen, ibland mycket gråt och tandgnissel. Nu väntar en lång sommarsemester för Alf och Arbetsmarknadsenheten letar en ny SE-coach med liknande arbetssätt som Alf, innan sommaren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *