Nyheter

Amerikansk övning med fokus på förflyttning

Nyheter Under tisdagsmorgonen välkomnades lokal, nationell och internationell media till Västra lägret i Skillingaryd. – Vi börjar med ”Swedish fika”, berättade Jonas Frodlund som är övningsansvarig på Ing 2.

Daniel Meyers och Jonas Frohlund leder pressinformationen.  [1/7]

Jonas Frohlund, övningsansvarig på Ing 2.  [2/7]

Daniel Meyers från amerikanska armén.  [3/7]

Amerikanska flaggan vajar högt i skyn!  [4/7]

– Det här är nytt för oss i Sverige att öva tillsammans med amerikaner. Den här övningen ger oss bra träning och övning. Vi lär oss av varandra. Vi är Nato tillsammans, säger brigadgeneral Rickard Johansson.  [5/7]

En Hummer sveper förbi på området.   [6/7]

Ute på övningsfältet stod ett antal M109 Paladin uppradade ute på hygget.   [7/7]

Det krävdes förhandsanmälan och vid entrén utfördes legitimationskontroll för press som skulle delta under tisdagens pressträff vid Natoövningen Swift Response 24. Vid mässen togs vi emot av Jonas Frohlund, övningsansvarig på Ing 2, och Daniel Meyers från amerikanska armén som berättade om den stora övningen som just nu pågår i Skillingarydstrakten. Jonas Frohlund; 

– Välkomna till camp Skillingaryd. Vi är just nu på ett av de äldsta skjutfälten och lägren som fortfarande används. Vi är också strategiskt nära Hagshult. Denna övning är ledd av amerikanska armén och Nato. Vi övar på förflyttning i Europa. Ni kommer under eftermiddagen att se luftlandsättningen av bataljon ur 173:e Airborne-brigaden som är förstärka av soldater från Europa. Dessa ska vidare till Kvarn som ligger 20 mil norrut. Här i Skillingaryd leder vi övningen och genomför artilleriövningar. Vi har ett läger för amerikanska soldater här under övningen och vi jobbar nära varandra i den här övningen. 

När informationen var avklarade välkomnades press till ”swedish fika” innan vi fick följa med till huvudkvarteret på Östra lägret… 

På ”kontoret” där ledningsstaben var placerad på Östra lägret berättade brigadgeneral Rickard Johansson:
– Vi har två huvudkvarter här på Östra lägret. Det här är nytt för oss i Sverige att öva tillsammans med amerikaner. Den här övningen ger oss bra träning och övning. Vi lär oss av varandra. Vi är Nato tillsammans. 

Efter ett kort besök på Östra lägret tog vi oss ut till övningsfältet, där ett stort antal M109 Paladin stod uppradade på hygget. Öronproppar i och pang! Ett befäl kommenterar övningen:
– Att det finns ett amerikanskt förband i Skillingaryd är historiskt och hisnande.

Text: Sara Mejving
Bild: David Alin

Taggar

Dela


12 reaktioner på Amerikansk övning med fokus på förflyttning

Det är märkligt att folk inte förstår att alla länder har en armé. Man väljer sin egen eller får en annan om man inte har ett starkt försvar. Sverige har inget starkt försvar, men genom vänskapsband med baltländerna, Finland, Norge och Danmark genom Nato får vi en styrka som värnar vår frihet, som nation.
Ryssland lanserar Fredens hav, vilket är underförstått att Sverige inte ska kunna skyddas under kärnvape paraplyet från Nato. Ryssland har kärnvapen baser vid sina gränser, Kalingrad är ett exempel, de kan nå Sverige med sina robotar.
Genom att Sverige kan välja när och om vi vill flytta liknande robotar in till Sverige skapar vi en terrorbalans.
Vår vilja måste ryssarna förhålla sig till, samtidigt som de inte kan diktera våra liv.
Svensk demokrati skyddas nu av Nato och vi stärker Europas demokrati genom vårt medlemskap.

Ordförande Mao lär ha sagt: ”Alla länder har en armé – sin egen eller någon annans.”
Ligger en del i det.

Hej, I USA kan aldrig en utländsk flagga sitta högre än den amerikanska, så hur kommer det sig att först endast den amerikanska flaggan ses på flaggstången och vidare att inte den svenska sitter överst på flaggstången på regementet (en av de postade bilderna). Jag förmodar att militäravtalet inte ännu har blivit lag utan dessa militärer ännu endast är gäster i Sverige.

I Sverige hissar vi aldrig mer än en flagga på en flaggstång. När man flaggar med svensk och utländsk flagga så har den svenska hedersplatsen (enligt heraldisk indelning). På Riksarkivets hemsida kan du läsa allt om hur flaggor skall placeras. (Om du hänvisar till bilden som finns i reportaget, så verkar den föreställa en liten amerikansk flagga, på en fordonsantenn eller liknande, men fotograferad på nära håll.)

@ Olsson Lars
Håller med dig krig är hemskt och fruktansvärt på alla sätt där oskyldiga får lida, svälta och dö. Krig är aldrig vackert, bara vidrigt och där alla inblandade är förlorare.

Men nu heter det sedan 50 år, 1974, Försvarsmakten och inte Krigsmakten som du skriver. Det innebär att vi ska försvara vårt land och demokrati mot inkräktare. Vi ska inte anfalla något land vilket är en väldigt stor skillnad.

Denna övning handlar om försvar och att avskräcka en eventuella inkräktare som vill fördärva och erövra vårt land.

Med maktgalna diktatorer som exempelvis Putin har det lett att vi gått med i NATO vilket också Finland gjort som väl känner till sin granne i öster, inte minst finska vinterkriget. Världen ändrar sig och de senaste åren till det sämre.

Instämmer helt.
För att garantera fred krävs militär styrka.
Det har bevisats gång på gång genom historien.
Hade inte de allierade funnits på fredens sida hade nazismen blommat för fullt och fördjupats i Europa, tack gode gud att amerikanare, engelsmän, fransmän, australiensare, kanadensare med flera gjorde det som var nödvändigt för att säkra freden och en humanare värld åt oss.
Något vi aldrig kan vara nog tacksamma för, medan vi satt här och tittade på.
Nu är vi med och drar vårt strå till stacken för freden, något vi borde gjort redan under andra världskriget.
Freden är aldrig gratis, något vi måste lära oss och inte bara förvänta oss att andra ska dra lasset även åt oss medan vi stilla ser på.

Jag ryser.
Och mår lite illa.
Detta glorifierande av krigsmakten, och särskilt från främmande makt gör mig lätt illamående.
Det tycks som om krig vore något vackert och önskansvärt.
När det egentligen är fruktansvärda händelser.
Tänk på att varje skott som skjuts är till för att döda människor.
Lasse Olsson
Ekesås

Hur många judar hade sluppit dödas som djur om de haft en möjlighet att försvara sig mot nazisterna?
Hur många oskyldiga hade sluppit dödas om de haft vapen mot kommunisterna under Sovjettiden, i Kina under Mao och under Polpots skräckvälde i Kambodja för att inte tala om Nordkorea!
Det är perspektiv vi aldrig får glömma!
Vill vi bli ytterligare ett exempel i den raden av brutalt förtryck?
Nej tack, säger jag till brutalt politiskt förtryck av det slaget.
Att försvara sig är något människor fått lov att göra genom historien.
Det är tyvärr en del av människans historia men grunden till detta ligger allra mest hos angriparen.
Hade inte Ryssland startat sitt angrepp på Ukraina hade vi haft fred i Europa idag så blicken bör riktas mot angriparen inte mot den som försvarar sig mot angrepp!

Nummer ett: Det heter inte Krigsmakten längre.
Det är länge sedan det begreppet försvann.
Det heter Försvarsmakten! Vi för inte krig, vi försvarar oss!
Nummer två: Jag kan inte se något glorifierande i artikeln.
Nummer tre: Krig är fruktansvärt. Vi ska inte komma i krig, därför är NATO viktigt för Sverige!
Nummer fyra: Om du skulle stå ensam, som soldat, mot en beväpnad rysk soldat och du är
tillika beväpnad.
Vad gör du?
För mig är det väldigt enkelt.
Det gäller honom eller mig.
Den som skjuter först vinner.

Det som är önskvärt är att slippa leva i en diktatur. Försvar är nödvändigt. Svårare än så är det inte. Jag mådde illa när man bantade försvaret till nästan ingenting på 80-talet.

Det var en tragisk tid, för oss som gjort vår militärtjänst under 60-talet då vi kunde mobilisera 800 000 man, vi hade mycket materiel och många fasta befästningar, till och med ett kustartilleri.
Mycket av detta är i och för sig passé med dagens krigsmetoder.
Artilleriet skänktes väl bort till Baltikum. Vi lär ha haft två (2) artilleripjäser kvar och en armé på 5000 personer, om vi fick 2 månader på oss….

Nya tider nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *