Nyheter

Andlig klarsyn i hembygdspark

Nyheter På söndag blir det friluftsgudstjänst i hembygdsparken i Skillingaryd. Vi har träffat Cristina, Ken och Lars-Henrik som förbereder "Det här hör sommaren till"

Från vänster Lars-Henrik, Ken och Cristina planerar inför söndagens friluftsgudstjänst

Vi undrar vad det är för speciellt med friluftsgudstjänst och Cristina Virdung, präst i Skillingaryds församling, tittar upp på mig och säger kvickt ”– Det som gör det speciellt är att man kan fika samtidigt”.

Hembygdsparken vy med de vackra byggnader, den finklippta gräsmattan och en inramning av församlingen gör att friluftsgudstjänsten på söndag blir något speciellt. Vaktmästare Lars-Henrik menar att ”Det här hör sommaren till och är en gammal tradition”. 

Ken Frick, från hembygdsföreningen, är nöjd över att församlingen valt friluftsgudstjänst i parken. 

– Vi är mycket glada att parken används och vi vill att fler ska göra det. Både Uno Jonsson och Ola Hugosson kommer att vara här under söndagen för att berättar om vårt vagns- och åkdonsmuseum. 

Cristina Virdung fortsätter:
– Söndagens gudstjänst är åttonde söndagen efter trefaldighet och temat är andlig klarsyn. I bönen säger vi att ”ge oss förmåga att tänka klart, skilja mellan andar och frimodighet att stå upp för ditt namn, ge oss din kraft vi behöver. Ge oss frimodighet att stå upp för ditt namn, Jesus eller Gud vilken man ber till”. Jag ber till Gud, andra till Jesus, berättar Cristina och fortsätter: 

– Det finns olika texter för den här dagen och jag har förberett med att stryka under det viktigast jag ska säga. ”En klok man byggde sitt hus på berggrund, regnet öste ned men det rasade inte…”. 

Vaktmästare Lars-Henrik Olsson har altaret i bilen. 

– Ja, jag har med det och en vit duk. Levande ljus ska vi nog inte ha på söndag utan jag tar med mig batteriljus. 

– Normalt är kyrkan både framtid och dåtid. Jag tycker att man ska förena traditioner och förnyelser. Vi tyckte att friluftsgudstjänsten passar bra in här i den vackra parken, menar Cristina Virdung. 

Ken Frick från hembygdsföreningen uppmärksammar församlingen att det är hembygdsgårdarnas dag på söndag, så det passade fint in med gudstjänst på självaste dagen. 

Tillsammans med Cristina Virdung kommer Gustav Axelsson, som är i vikarierande kantor i sommar, att vara på plats. 

 

Vackra Hembygdsparken i Skillingaryd

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *