Nyheter

Andrée del 1: 124-årsdagen firas i dag

Nyheter Vi presenterar på Andréedagen i dag den 11 juli första avsnittet i en serie kring försöket att nå Nordpolen med gasballong.

Flygningen den 11 juli 1897 avbröts efter bara tre dagar på grund av väderleken

Det var den 11 juli 1897 som gasballongen Örnen lyfte från Danskön på Spetsbergen. I ballongens gondol fanns Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel. Målet var att geografiskt kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen.

Carl-Johan Svensson

Tre dagar senare tvingades de avbryta flygningen på grund av väderleken och nu började det verkliga äventyret.


I en serie artiklar kring Carl-Johan Svenssons kommande besök hos Skivaryd i Skillingaryd den 25 augusti 2021 presenterar vi lite ur hans bok Provflygningarna, men även i övrigt händelser kring S.A. Andrée och den ödesdigra händelsen med att med hjälp av ballong färdas över Nordpolen. Carl-Johan Svensson från Jönköping är uppvuxen i Skillingaryd och han presenterar i en mycket läsvärd bok utforskandet av Andrées landningsplatser där en av dem var belägen i Malmbron utanför Vaggeryd.


Carl-Johan Svensson föreläser för övrigt redan i dag den 11 juli 2021 på Andréedagen i Gränna med utgångspunkt från sin bok Provflygningarna ­– om S A Andrées flygningar med ballongen Svea 1893­–1895.


Läs mer om evenemanget på hemsidan för Grenna Museum (länk)


Svenska Ballongfederationen noterar på sin hemsida att det på grund av coronapandemin bara blir en kort version av Andréedagarna i Gränna i år. Det är utlyst spontanflygningar 10–11 juli.
Länk till föreningens hemsida

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *