Nyheter

Andrée del 2: Carl-Johan föreläste

Nyheter I söndags på Andréedagen föreläste Carl-Johan Svensson om sin nya bok Provflygningarna. Det blev ett mycket uppskattat evenemang.

Carl-Johan Svensson gav utdrag ur sin bok  [1/5]

Carl-Johan Svensson föresläste  [2/5]

På vissa platser har Andrées landningsplatser uppmärksammats väldigt mycket  [3/5]

Fanfar för Charlotte Algotsson  [4/5]

Museichefen Håkan Jorikson presenterade Carl-Johan Svenssons nya bok  [5/5]

Platsen var som sig bör Gränna, där ett 30-tal fick lyssna och ställa frågor under en timmes tid. På plats var bland andra en del från hembygdens Skillingaryd.


I en serie artiklar kring Carl-Johan Svenssons kommande besök i Skillingaryd den 25 augusti 2021 presenterar vi lite ur hans bok Provflygningarna, men även i övrigt händelser kring S.A. Andrée och den ödesdigra händelsen med att med hjälp av ballong färdas över Nordpolen. Carl-Johan Svensson från Jönköping är uppvuxen i Skillingaryd och han presenterar i en mycket läsvärd bok utforskandet av Andrées landningsplatser, där en av dem var belägen i Malmbron utanför Vaggeryd.


Boken Provflygningarna handlar om S A Andrées flygningar med ballongen Svea 1893­–1895. Carl-Johan gav utdrag ur boken och på ett lättsamt sätt fick man höra lektorn från högskolan i Jönköping berätta. Det handlade bland annat om vilka avtryck det blivit på de platser där Andrée landade. På de flesta har det mer eller mindre uppmärksammats under årens lopp, men på ett par inte alls.


Berättelsen föregick av att Ballongklubben utdelade Andrées Ballongpris för år 2021 till Charlotte Algotsson från Helsingborg.

• Motiveringen
Motiveringen var hennes mångåriga arbete med att inte bara förenkla och underlätta kontakterna mellan ballongsportens utövare och luftfartsmyndigheterna både nationellt och internationellt, utan även för att ha bidragit stort till den goda relation som ballongsporten har med dessa myndigheter.
Genom sitt kunnande på området har hon under lång tid även fungerat som tolk av, och ett filter för, den byråkrati som råder hos myndigheterna, vilket gjort det mycket enklare för utövarna att förstå innebörden av de beslut, lagar och förordningar inom flyget som ständigt dyker upp. En ovärderlig hjälp för sporten, och som gör henne till en synnerligen värdig mottagare av detta pris.

När det gäller boken Provflygningarna återkommer vi med en ny artikel om en vecka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *