Nyheter

Andrée del 3: Hans-Ove fick veta mer

Nyheter En av många Andréekännare är Hans-Ove Aldenbrink från Bankeryd utanför Jönköping som vi i våras stämde möte med vid Malmbron utanför Vaggeryd.

Hans-Ove hittade skylten som är i närheten av landningsplatsen  [1/6]

Skylt med br information. Sådan afinns det mång av runt om i Vaggeryds kommun  [2/6]

Fakta om Andrée  [3/6]

Här landade Andrée  [4/6]

Uppsatt skylt  [5/6]

Lite ur Hans-Oves samling  [6/6]

Hans-Ove har ett brinnande intresse för Andrée som var uppvuxen i Gränna, som numera är samma som kommun som Hans-Ove bor i.


I en serie artiklar kring Carl-Johan Svenssons kommande besök i Skillingaryd den 25 augusti 2021 presenterar vi lite ur hans bok Provflygningarna, men även i övrigt händelser kring S.A. Andrée och den ödesdigra händelsen med att med hjälp av ballong färdas över Nordpolen. Carl-Johan Svensson från Jönköping är uppvuxen i Skillingaryd och han presenterar i en mycket läsvärd bok utforskandet av Andrées landningsplatser, där en av dem var belägen i Malmbron utanför Vaggeryd.


Hans-Ove är frimärkssamlare och minst sagt aktiv i både Jönköpings Filatelistförening och Jönköpings Posthistorika Förening. Han är ordförande i båda föreningarna.
Vid den regionala utställningen Ienecopia i Huskvarna 27–28 april 2019 var det premiär för hans samling av filatelistiskt och annat material med anknytning till S. A. Andrées ballongexpedition mot Nordpolen år 1897.

• Kallas open
Hans-Ove berättar i sitt openexponat om S. A. Andrée och hans expedition – förberedelser, väntetiden före avfärd, expeditioner som skickades ut för att söka efter de försvunna och upplösningen, då det sista lägret hittades. Exponatet innehåller postala försändelser, vykort, foton och annat material med anknytning till expeditionen. Hans-Ove fick hela 82 poäng vid utställningen 2019 och vann med det openklassen.

– Detta exponat är resultatet av över 40 års samlande, berättar Hans-Ove.

För att få veta ännu mer om Andrée gick färden till Malmbron utanför Vaggeryd med fotografering och känslan av att vara på en plats där Andrée landade 1894. Ganska säkert komme någon bild från detta besök med i ett kommande omarbetat exponat om Andrée.

Samlingen finns att se på utställningssajten Netex, för den som vill gå igenom det fascinerande materialet i lugn och ro framför datorn.
Länk till exponatet: http://netex.se/andree/

• Till Skillingaryd 25 augusti
Den 25 augusti kommer Hans-Ove till Skillingaryd för att i Skivaryds nya lokal visa och berätta om sitt exponat. Det sker i anslutning till att Carl-Johan Svensson berättar om sin helt färska bok om Andrées landningsplatser som var en form av träning inför den slutgiltiga och ödesdigra färden med ballong mot Nordpolen.


Fotnot: Open i frimärkskretsar betyder att man som utställare måste ha minst 50 procent av antalet objekt som brev, frimärken eller annat postalt. I övrigt får man använda, vykort, fotografier och mycket annat.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *