Nyheter

Ångerröster och poströster öppnades

Nyheter Underkända röster gicks igenom vid Valnämndens möte under onsdagsförmiddagen i Skillingehus.

Valnämndens ordförande Mats Jonsson lägger i godkänd röst  [1/5]

Röstlängder  [2/5]

Katarina Gustavsson (S), Mats Jonsson (M) och kanslichef Torbjörn Åkerblad  [3/5]

Lennart Andersson (KD) och Jerry Karlsson (L) kontrollerar röstlängder  [4/5]

Valpåsarna kontrolleras noga  [5/5]

Valnämnden med ordförande Mats Jonsson i Hagshult träffades under förmiddagen i Sessionssalen i Skillingehus där nu valresultatet skulle avgöras.

Förslutna påsar med röster som inkommit där kommuninvånare förtidsröstat, och inte hunnits skickats till vallokalen under söndagen, utlandsröster, ångerröster och ogiltiga röster gicks igen.

– Vi har många förtidsröster i år, säger Katarina Gustavsson (S) i valnämnden.

I Vaggeryd västra plockas röstlängden fram och kontroll gjordes. I påsen fanns tre underkända röster och fyra tomma ytterkuvert, som lades till handlingarna. De tre underkända rösterna behandlades där en väljare har ångerröstat och ett som inte har ett igenklistrat kuvert.

– Personen har ångerröstat innan vallokalen fick förtidsrösten, så det här skulle ha skett i vallokalen och den lägger vi åt sidan, rösterna kommer inte att läggas i valurnan, säger Mats Jonsson (M).

– Ett ej igenklistrat kuvert, ska vi godkänna eller underkänna rösten, undrar ordförande. Valnämnden tittar i röstlängden och ser ingen notering i denna och valnämnden beslutar att godkänna rösten.

Vikta valsedlar finns i nästa ogiltiga röstkuvert och detta har uppstått i samband med förtidsröstningen.

– Godkänner vi vikta valsedlar finns det en andra chans att vi underkänner det när vi öppnar kuverten, säger Mats och lägger ner röstkuverten i blå, vit och gulfacket i urnan.

– Från Hok/Svenarum har vi fått in en underkänd förtidsröst samt tomma ytterkuvert, vi kontrollerar och lägger kuverten till handlingarna, avslutar Mats.

Från biblioteken i kommunen har det kommit in felaktiga budröster med tomma ytterkuvert och granskningen av förtidsrösterna görs. Valnämndens arbete fortsätter under hela dagen och därefter kommer ett slutligt valresultat och mandatfördelning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *