Nyheter

Anlagd brand i Hagshult

Nyheter Mycket tyder på att branden i klockstapeln vid Hagshults kyrka var anlagd.

Maria Åberg som är tillförordnad kyrkoherde berättar för skillingaryd.nu att polisen fann spår av brandfarlig vätska på brandplatsen. Det väcker naturligtvis misstankar om att branden var anlagd. Ännu finns ingen misstänkt eller gripen för detta.

Hur känns det, att det går en möjlig gärningsman fri?

– Det är klart att det väcker oro, säger Maria Åberg. Man vill gärna kunna få svar på varför det hände och samtidigt gnager tankarna. Om det är anlagt och det finns någon som tänt på undrar man om det kommer att ske något ytterligare. Samtidigt kan man inte låta sådana tankar styra vardagen utan det måste arbetas vidare för att hantera livet här och nu.

Kommer ni att bygga upp klockstapeln igen?

– Det hoppas vi och vill gärna, enligt Maria Åberg. Men hon tillägger att det är en lång process. Först ska klockstapeln undersökas av en timmerman och personal från länsmuseet för att få en bild av hur det är byggt, material och annat som ger kunskap inför en eventuell återuppbyggnad.

– Det arbetet kommer att påbörjas i nästa vecka, tillägger Maria Åberg. Hon säger att de ville att alla skulle kunna uppmärksamma allahelgonhelgen utan extra avspärrningar och maskiner och annat på kyrkogården.

– När detta är gjort börjar nästa fas, avslutar Maria Åberg. Då ska vi diskutera om återuppbyggnad och kunna söka svar på frågorna när, hur och vad kommer det att kosta. Sedan handlar det om att söka stöd från svenska kyrkan för att kunna finansiera ett sådant projekt. Det kommer att ta tid innan det står en ny klockstapel på Hagshults kyrkogård, enligt Maria Åberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på Anlagd brand i Hagshult

Så otroligt tråkigt – detta är historiska verk som bara brinner upp och försvinner helt i onödan.

Detta är så sorgligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *