Nyheter

Anmälan enligt lex Maria – bristande kommunikation fördröjde besked om cancer

Nyheter En patient med ökande smärta i rygg och ben fick fördröjt besked om cancer. Orsaken till den sena diagnosen anses bland annat vara bristande kommunikation mellan sjukgymnast och flera läkare. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten hade sökt sig till vårdcentral på grund av tilltagande smärta i rygg och ben. Vårdpersonalen upptäckte inte att patienten tidigare hade haft lågt blodvärde. Patienten undersöktes hos sjukgymnast flera gånger men eftersom det inte skedde någon förbättring hänvisades patienten till läkare. Under en period på tre månader undersöktes patienten av tre olika läkare.

I samband med bedömningen hos den tredje läkaren hade patienten så ont att det var svårt att gå. Röntgenundersökning visade på tecken på cancer i ryggen. Patienten fick då cellgift och genomgick två benmärgstransplantationer men avled efter ytterligare tio månader.

Om röntgenundersökningen och provtagningen hade genomförts tidigare kunde patienten fått sin diagnos tidigare. En bidragande orsak till den fördröjda diagnosen bedöms vara bristande kommunikation mellan sjukgymnast och läkare samt bristande helhetssyn och kontinuitet.

Patientens successiva försämring uppmärksammades inte. Fördröjningen av diagnosen har förlängt lidandet och smärtan för patienten men det är oklart om tidigare diagnos hade ändrat prognosen för överlevnad.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *